GenelKıbrısManşetSpor

Yolun olimpiyat olsun Yiğido!

Rekortmen Milli Atletimiz Yiğitcan Hekimoğlu’nun, Olimpiyat hedefi yolculuğundaki zorlu süreci başlıyor. Yiğido üç kritik yarış için bugün adadan ayrılıyor.

Haber: Okan KARADEMİR

YİĞİTCAN İÇİN EN KRİTİK SÜREÇ

Bireysel başarıları yanı sıra Türkiye 4×100 metre bayrak takımının da bir parçası olan Yiğitcan, bilindiği üzere 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında yapılması planlanan ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle ertelenerek 23 Temmuz – 8 Ağustos 2021 tarihlerine Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleşecek 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda yer alabilmek için hem kendi adına, hem de Türkiye bayrak takımı ile oldukça kritik bir sürece girdi.

BUGÜN ADADAN AYRILIYOR

Yiğitcan’ın bu kritik süreçte önünde üç önemli yarış bulunuyor. Bunlar, Bursa’da 28-30 Mayıs tarihlerinde koşulacak olan U20 Şampiyonası’ndaki Olimpik Deneme yarışı, bir hafta sonra yine Bursa’da koşulacak olan Türkiye Büyükler Atletizm Şampiyonası ve Erzurum’da gerçekleştirilecek olan Balkan Bayrak ve Sprint Şampiyonası. Bu üç önemli yarış için ülkemizdeki hazırlıklarını antrenörü Celal Keleş ile tamamlayan başarılı atletimiz bugün adadan ayrılarak Türkiye’ye gidecek.

KELEŞ VE YİĞİTCAN İNANIYOR

Yiğitcan’ın bu zorlu sınavları öncesinde antrenör Celal Keleş, süreçle ilgili tüm detayları GIYNIK Spor’a anlattı. Keleş, pandemi sürecindeki sorunlar, ülke sporunun durumu, çalışmalarında yaşadıkları zorluklar, Yiğitcan’ın son durumu, performansı, Türkiye bayrak takımının Olimpiyat şansı, sporcusunun takıma girebilme durumu gibi GIYNIK Spor Şefi Okan Karademir’in sormuş olduğu birçok soruyu içtenlikle yanıtladı. Keleş hem kendisinin hem de Yiğitcan’ın bu yolda çok emekler verdiklerini ve bunu sonuna kadar hak ettiklerini düşünürken bunu başarabilecek kapasiteye sahip olduklarını bildiklerini aktardı.

TARİHİ İLKLERİ YAŞAMIŞTI

Yiğitcan, Türkiye 4×100 metre bayrak takımı ile hem ülkemiz hem de Türkiye adına tarihe geçen ilkler yaşamıştı. Yiğitcan’lı Türkiye tarihte ilk kez 2017’de Londra’daki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda final koşmuş ve Dünya 7.’si olmuştu. Bu yarış dünyaca ünlü atlet Usain Bolt’un da kariyerinin son yarışıydı. 2018’de ise Çekya’da yapılan Kıtalararası Dünya Kupası’nda Avrupa’nın en iyi atletlerinin seçildiği bayrak takımında Avrupa Kıtası’nı Türkiye takımı temsil etmiş ve Yiğitcan burada da piste çıkarak ikincilik yaşamıştı.

Ülkemizin Rekortmen Milli Atleti Yiğitcan Hekimoğlu’nun, Olimpiyat hedefi yolculuğundaki zorlu süreci başlıyor.
Bireysel başarıları yanı sıra Türkiye 4×100 metre bayrak takımının da bir parçası olan Yiğitcan, 23 Temmuz – 8 Ağustos 2021 tarihlerinde Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleşecek 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda yer alabilmek için hem kendi adına, hem de Türkiye bayrak takımı ile oldukça kritik bir sürece girdi.
Bilindiği üzere 32. Yaz Olimpiyat Oyunları 2020 Yaz Olimpiyatları olarak, 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılması planlanmış ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021 yılına ertelenmişti.

Olimpiyatlara kısa bir süre kalırken bir yandan Türkiye 4×100 metre bayrak takımının Olimpiyat kotası alma mücadelesi devam ederken bir yandan da milli gururumuz Yiğitcan da takım kadrosunda olmak için bireysel yarışını sürdürüyor.

YİĞİTCAN ÜÇ KRİTİK YARIŞ İÇİN BUGÜN ADADAN AYRILIYOR
Yiğitcan’ın bu kritik süreçte önünde üç önemli yarış bulunuyor. Bunlar, Bursa’da 28-30 Mayıs tarihlerinde koşulacak olan U20 Şampiyonası’ndaki Olimpik Deneme yarışı, bir hafta sonra yine Bursa’da koşulacak olan Türkiye Büyükler Atletizm Şampiyonası ve Erzurum’da gerçekleştirilecek olan Balkan Bayrak ve Sprint Şampiyonası.

Bu üç önemli yarış için ülkemizdeki hazırlıklarını antrenörü Celal Keleş ile tamamlayan başarılı atletimiz bugün adadan ayrılarak Türkiye’ye gidecek.

CELAL KELEŞ TÜM DETAYLARI GIYNIK SPOR’A ANLATTI

Yiğitcan’ın bu zorlu sınavları öncesinde antrenör Celal Keleş, süreçle ilgili tüm detayları GIYNIK Spor’a anlattı.
Keleş, pandemi sürecindeki sorunlar, ülke sporunun durumu, çalışmalarında yaşadıkları zorluklar, Yiğitcan’ın son durumu, performansı, Türkiye bayrak takımının Olimpiyat şansı, sporcusunun takıma girebilme durumu gibi GIYNIK Spor Şefi Okan Karademir’in sormuş olduğu birçok soruya içtenlikle ve samimi yanıtlar verdi.

KELEŞ VE YİĞİTCAN İNANIYOR

Celal Keleş hem kendisinin hem de Yiğitcan’ın bu yolda çok emekler verdiklerini ve bunu sonuna kadar hak ettiklerini düşünürken bunu başarabilecek kapasiteye sahip olduklarını bildiklerini de aktardı.

2017’DE TARİHE GEÇMİŞTİ

Bilindiği üzere rekortmen milli atletimiz Yiğitcan Hekimoğlu, Türkiye 4×100 metre bayrak takımı ile 2017 yılında hem ülkemiz hem de Türkiye atletizm tarihine adını altın harflerle kazımıştı.
2017 yılında Londra’da düzenlenen 16. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda Yiğitcan Hekimoğlu, Ramil Guliyev, Emre Zafer Barnes ve Jack Ali Harvey’den oluşan Türkiye 4×100 metre bayrak takımı, Türkiye’ye tarihinde ilk kez Dünya Atletizm Şampiyonası’nda final koşmuştu.

Yiğitcan’ın ilk adam olarak piste çıktığı finalde Türkiye takım olarak 7’nci olmuştu.

USAİN BOLT’UN VEDA YARIŞINDA KOŞTU

Atletizmde sprint (kısa mesafe) koşuları denince kuşkusuz akla gelen ilk isim 100 ve 200 metrelerde hem Dünya hem de Olimpiyat rekorlarını elinde bulunduran Usain Bolt’tur. Jameika 4×100 metre takımının da önemli parçası olan Bolt, Yiğitcan’ın da koştuğu Dünya Atletizm Şampiyonası’nda son adam olarak piste çıkmış ve sakatlanarak yarışı tamamlayamamıştı. Bu yarışın ardından Usain Bolt atletizm kariyerine son vermişti.

KITALARARASI İKİNCİLİKLE BİR TARİH DAHA YAZMIŞTI

Yiğitcan Hekimoğlu 2018 yılında ise bir kez daha tarihe geçmeyi başardı. Çekya’nın Ostrava şehrinde yapılan IAAF Kıtalararası Dünya Kupası Yarışmaları’nda Avrupa’nın en iyi atletlerinin seçildiği bayrak takımında Avrupa Kıtası’nı Türkiye 4×100 metre bayrak takımı temsil etmiş ve Yiğitcan burada da piste çıkarak unutulmaz bir başarı daha yaşamıştı. Yiğitcan ve ekibi yarışı 38,96’lık derecesiyle ikinci olurken, Amerika kıtası 38.05’lik dereceyle birinci olmuştu.

Olimpiyat yolunda Rekortmen Milli Atlet Yiğitcan Hekimoğlu’nun antrenörü Celal Keleş, GIYNIK Spor Şefi Okan Karademir’in sorularına verdiği yanıtlar şöyle;

SON HAZIRLIKLAR NASIL GİDİYOR, YİĞİTCAN’IN MEVCUT DURUMU HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

2021 yılı yaz sezonu yarış takvimindeki yarışlar başlamış bulunmaktadır.
Tüm dünyayı etkileyen pandemi koşulları nedeniyle özelde atletler genelde ise tüm sporcular negatif yönde etkilenmiştir.

Bu noktada spor kültürü ve sistemleri güçlü ülkeler sporcu, antrenör, yönetici işbirliğinde bu süreçleri yönetmiş ve hedeflerine en az kayıpla ulaşmaya çalışmışlardır.

Bizde ise maalesef yetersiz ortam ve üst düzey elit performansa uygun olmayan ortamdan dolayı pandemi süreci bir o kadar daha zorlaştırılmış ve yalnızlığa itilmiş bir noktada geçiştirilmiştir.

Yaptığımız hiçbir uyarı ve istek dikkate alınmamış ve destek olunmamıştır.

Eylül 2020’de başlattığımız olimpiyat yılı maalesef yapayalnız ve hiçbir destek görmeden geçirilmiş bir süreç olarak bize yaşatılmıştır.

Tüm olumsuzluklara rağmen çalışmalarımıza devam etmeye çalıştık.

Yapılabilecek ve hedefimize hiç kimseyi pandemi koşullarında riske atmayacak onlarca uygulama önerimiz hayata geçirilebilecekken maalesef hiçbiri yapılmamış ve bizi eve hapsedilen bir uygulamaya maruz bırakıldık. Sonuçta geçmiş yıllarda sistemin eksiklerine rağmen kendi özverili çalışmalarımızla gelebildiğimiz performans zirvelerine bugün itibarı ile ulaşabilmek genel olarak mümkün olmadı.

Bazı kriterlerimizi yükseltmemize rağmen mevcut ortamdaki yurt içi ve yurt dışı yarış azlığı hatta yokluğu bizim saha performansımızı olumsuz etkiledi.

Tüm bunlara rağmen önümüzde katılabileceğimiz üç yarış var ve şansımızı sonuna kadar zorlayacağız.

Olimpiyatlar için fazla bir süre kalmadı. Yiğitcan’ın bu yolda katılacağı yarışların takvimi ile ilgili bilgi verir misiniz?
Şu anda önümüzde Türkiye’de katılacağımız üç yarış mevcut; Bir tanesi Bursa’da 28-30 Mayıs tarihlerinde koşulacak olan U20 Şampiyonası’ndaki Olimpik Deneme yarışı ve bir hafta sonra yine aynı yerde Bursa’da koşulacak olan Türkiye Büyükler Atletizm Şampiyonası’dır.

Bir diğeri ise Erzurum’da gerçekleştirilecek olan Balkan Bayrak ve Sprint Şampiyonası’dır.

Bu üç yarışmada hem takımda yer alacak dereceyi almaya hem de bireysel performansımızı yükseltmeye çalışacağız.

Bu süreçte yaşamış olduğunuz olumlu ve olumsuz şeyler hakkında neler söylemek istersiniz?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki ben eylül ayında başlayan bir programla bu yılı planladım ve yukarıda da belirttiğim gibi hiçbir yönetici veya yetkilinin ne bir ilgisini ne de bir desteğini görmedik.
Atletizmde yaz sezonunda başarılı olmanın şartı eylülden başlayarak yaklaşık mayıs ayına kadar olan süreci verimli ve sorunsuz bir şekilde geçirmenizdir.

Ancak biz ne destek olarak, ne şartların uygun hale getirilmesi olarak ne de ortamın verimli kullanılmasını sağlamaya yönelik hiçbir ilgi ve isteklerimizin karşılanmasını göremedik.

Hal böyleyken mayıstan sonra yapılacaklar veya yapılmaya çalışılanlar son gün sınava çalışmaya başlayan öğrenciden farksız bir durum yaratmaktadır.

Ben antrenör olarak ve sporcum Yiğitcan Hekimoğlu tüm bu olumsuzluklara rağmen çalışmaya ve hazırlanmaya çalıştık.

Bu noktada söylenecek çok şey varken sürecin bu noktasında susma hakkımı kullanarak yöneticilerimizin bu tavrını onların vicdanlarına ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Yiğitcan’ın Olimpiyat hayalleri devam ediyor. Bu şansını nasıl değerlendirirsiniz?

Şunu belirtmekte fayda var; sporcum Yiğitcan Hekimoğlu’na ilk tanıştığım gün bir hayal verdim. Aslında bu benim hayalimdi. O da şuydu; Dünya, Avrupa, Akdeniz Oyunları, Balkanlar ve birçok uluslararası şampiyonada yarışarak varlığımızı göstermek ve nihayetinde Olimpiyatlara gitmek.

Bunu Yiğitcan’a söylediğimde ve bunun hayalini kurmasını istediğimde daha bunlardan haberi olmadığını anlamam uzun sürmedi.

Ancak onu inandıracak şeyin yeteneğini fark etmesini sağlamak ve kazanacağı yarışların keyfi olduğuna karar verdim.

O da buna çok kısa bir sürede adapte olarak cevap verdi ve o hayallerim önce Yiğitcan’ın sonra da halkımızın hayalleri oldu ve birer birer bunları geçekleştirdik. Bu noktada kendisine sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Bugüne kadar ulaştığımız tüm hayallerimizin peşinden koşup elde ettiğimiz gibi Olimpiyat şansımızın peşinden de terimizin son damlasına kadar koşacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Türkiye 4×100 m bayrak takımının Olimpiyatlara katılma şansını nasıl görüyorsunuz?

Çok yetenekli ancak az sayıda sprintere sahip bir milli takım var maalesef.

Bu yüzden performans dalgalanmaları veya olası sakatlıklar takımı ciddi oranda olumsuz etkiliyor.

Buna rağmen birçok başarıyı elde etmiş bir ekip var.

Bayrak yarışlarında bireysel performans kadar önemli olanın uyum ve tecrübe olduğunu unutmamak gerek.
Bu noktada birçok tecrübeye sahip bu takımın mevcut şansını sonuna kadar kovalayacak bir yeterliliğe sahip olduğunu geçmişteki başarıları ile ispatladığını düşünüyorum ve bunu da başarabileceğine inanıyorum.

Dünya finalinde Türkiye bayrak takımı adına koşan Yiğitcan, bu tecrübesiyle, size göre şu an ki bayrak takımında yer almalı mı? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Tabi ki sadece büyükler değil, biz yıldızlar ve gençler seviyelerinde de hem dünya hem de Avrupa şampiyonası koşmuş ciddi bir tecrübeye sahibiz.

Yiğitcan bu noktada yeterliliğini defalarca ispat etmiş yetenekli bir sprinter atlettir.

Ben hem performans hem de tecrübe olarak Türkiye 4×100 m Bayrak takımına ciddi katkı koyabileceğine inanıyorum.

Son olarak eklemek istediğiniz var mı?

Umudumuz, sporu yöneten yöneticilerimizin, antrenör ve sporcuların ihtiyaçlarını zamanında karşılayacakları ve hakkettikleri maddi manevi destek ve ilgilerini vermeleridir.

Elit seviyede, uluslararası yarışmalarda antrenör ve sporcularımızın ihtiyaçlarının ve ödüllerinin zamanında yerine getirilmesi, gelecek kaygılarının ortadan kaldırılması ve verilmesi elzemdir.

Son olarak ilginizden dolayı siz Gıynık Spor Ekibi ve Okan Karademir olarak her zaman bize desteğinizi ve ilginizi gösterdiniz. Bundan dolayı çok teşekkür ederiz.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu