GenelKıbrısManşet

Zam dalgası artışı süpürdü

Maaş ve ücretlere getirilen artışlar vatandaşın eline geçmeden başlayan zam yağmuru şiddetini artırdı.

Ulaşım, et, akaryakıt, tüp gaz ve trafik cezalarına gelen okkalı zamlar, domino etkisiyle tüm mal ve hizmetlere yansıyor

TİKEN’e ulaşan bilgilere göre gelecek hafta süt ürünlerine okkalı zamlar yapılacak. Ekmek de sıraya girdi

TL’nin değer kayıplarının yanında, fırsatçıların neden olduğu astronomik zamlar piyasayı kasıp kavurmaya başladı

ÖZEL HABER

ZAM YAĞMURU ŞİDDETİNİ ARTIRDI…

Asgari ücrete yapılan %37.22 oranındaki artış (net 11 bin 800 TL oldu) ile kamudan ödenenlere yapılması beklenen %37-%50 arasındaki artışlı maaş ve ücretler daha vatandaşın eline geçmeden zamlar artışı eritti. Aybaşında başlayan zam yağmuru geçtiğimiz hafta içinde şiddetini artırdı. Ulaşım ücretlerine yapılan %40 artışla yıla merhaba diyen vatandaşlar et ve trafik cezalarıyla sarsılırken, zamlar ardı ardına yağmaya başladı. Benzin ve dizele bir hafta iki kez zam (%13-%14 arasında) yapılırken, 10 kiloluk tüp gaz 240 liradan 255 liraya uçtu. Bu okkalı zamların yarattığı domino etkisi ise hızla tüm mal ve hizmetlere yayılıyor.

ZAMLI İLAÇLAR BULUNAMIYOR…

Aralık ayının son haftasında Türkiye’de %36.77’lik ilaç zammı ilaçlar konusunda bu ülkeye bağımlı olan KKTC piyasasına da eş zamanlı olarak yansıdı. Bunun dışında Türkiye dışından gelen ilaçlar da neredeyse aynı oranda zam gördü. Ancak, her ne kadar da ilaç fiyatları ikiye üçe katlansa da piyasada bulunamıyor. Uzun süredir devam eden bu sorun halk sağlığı konusunda sıkıntılar yaratmasına rağmen, yetkililerden “sorunu çözmek için çalışıyoruz” açıklamasından başka bir adım gelmedi.

SÜT ÜRÜNLERİ DE UÇACAK…

TİKEN’e ulaşan bilgilere göre gelecek hafta süt ve süt ürünlerine okkalı zamlar yapılacak. Alınan bilgilere göre önceki hafta Koop-Süt ürünlerine zam yapılması kararı alındı ancak, zammın uygulanması ertelendi. Akaryakıta gelen zamlar sonrasında süt ve süt ürünleri zammının yürürlüğe sokulacağı öğrenildi. Piyasadaki özel firmalar bir süredir küçük miktarlarda da olsa ürünlerine peş peşe artışlar yapıyordu. Öte yandan fırıncılar un maliyetlerindeki artışlardan dolayı ekmek çeşitlerine de yeni zamlar geleceğine işaret ettiler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu