EkonomiGenelKıbrısManşet

Zam Zam Zam…

Maaş ve ücretlere yapılan artışları fırsat bilen ‘zamcılar’ hem artışları hem de hayat pahalılığını aşan zamlarla vatandaşın belini bükmekle kalmadı, sırtına da bindi!

Ülkede ‘geçim derdi’ sorunu ortadan kalktı! Dar gelirli vatandaş uzun süredir ‘geçinemiyor’

Vatandaşlar, “keşke maaşım aynı kalsaydı. Maaşım arttı alım gücüm düştü. Ben bu işten ne anladım” diyerek kara kara düşünüyor

ÖZEL HABER

MAAŞ ASGARİ, ZAM AZAMİ…

Asgari ücrete yapılan %37’lik artış, özel sektör çalışanının yüzünü güldürmedi. Çalışanlar henüz daha artışlı maaşını eline almadan; %37’lik artış ülkedeki tüm ürün, hizmet ve harçlara yapılan zamların karşısında yine yetersiz kaldı. Temel gıda ürünlerine gelen zamlara önümüzdeki günlerde süt ve süt ürünlerine yapılacak okkalı zammın ekleneceği de açıklandı.

ZAM YAPMAK İÇİN FIRSAT DOĞDU…

Akaryakıt fiyatlarına yapılan okkalı artış, domino etkisi yaratarak iğneden ipliği her şeye zam olarak yansıdı. Yılbaşı öncesi gelen yeni yıl zamlarına, yılbaşı sonrası asgari ücret artışı zamları ve ardından kamu maaşlarına yapılan hayat pahalılığı artışı zamları eklendi. Üzerine bir de akaryakıt zammı etkisi eklenince, yaprak kımıldasa zam yapan fırsatçılara gün doğdu.

SÜT ÜRÜNLERİ DE ZAMLANIYOR…

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB), çiğ süte yapılan zammın geri çekilmesi konusunda Başbakanlık ve Tarım Bakanlığı’ndan olumlu yanıt alamadıklarını belirterek, bu zammın tüm süt ürünlerine yüzde 20-25 oranla yansıyacağının öngörüldüğünü açıkladı. Önümüzdeki günlerde zamlı fiyatların yürürlüğe girmesi bekleniyor.

1 YIL ÖNCE KUZUNUN KİLOSU, BUGÜNKÜ TAVUĞUN KİLOSUNDAN UCUZDU…

Zam yağmurundan tavuk eti de nasibini aldı. 2022 yılının Şubat ayında canlı kuzu kilosu 45 TL’den satılırken, bugün bütün tavuğun kilosu 60,36 TL’den satılıyor. Aynı dönemde bütün tavuğun kilo fiyatı ise sadece 30 TL civarındaydı. Ancak zamlarla, tavuk eti ile kırmızı et arasındaki fiyat farkı 1 yılda ciddi oranda açıldı. 2022 boyunca kuzu eti yüzde 135’in, dana eti yüzde 201’in, kuzu eti de yüzde 100’ün üzerinde zamlandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu