KıbrısManşetToplum

Zamanın durduğu köy

Kerpiç duvarları, mandallı kapıları, mertekli tavanları ile Kıbrıs kültürünün otantik dokusunu yansıtan batının en güzel köylerinden Bağlıköy, hak ettiği değeri görmeyi bekliyor

Kerpiç duvarları, mandallı kapıları, mertekli tavanları ile Kıbrıs kültürünün otantik dokusunu yansıtan batının en güzel köylerinden Bağlıköy, hak ettiği değeri görmeyi bekliyor

DEVRİM DEMİR

DAĞ VE DENİZ ARASINDA EŞSİZ KONUM
Eski adıyla Ambeligu olarak bilinen Bağlıköy, gelenek ve göreneklerine, özüne bağlı kalan bir Türk köyü. Kıbrıslı Rum ve Türklerin 1958’li yıllara kadar karma yaşadığı köylerden biriydi Bağlıköy. Dağ ve deniz arasındaki eşsiz konum ile beğeni gören Bağlıköy’ün nüfusu 2011 yılı sayımına göre 200 civarında. Hayvancılığın yanı sıra nüfusunun bir kısmı da devlet memuru olan köyde ne yazık öğrenci azlığı nedeniyle ilkokulun kapısına yıllar önce kilit vuruldu. Köyün dokusuna hemen hemen hiç dokunulmazken, çok katlı binalar yapılmaktan kaçınıldı. Yıllar önce ekonomik nedenlerden ötürü doğup büyüdüğü köyden kaçanlar da bugünlerde yavaş yavaş geri dönmeye başladı.

YATIRIM YAPANLARIN ÖNÜNE ENGEL
‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuşan Bağlıköy sakini Ümran Şahbaz, 43 sene önce ekonomik sebepler nedeniyle Avustralya’ya göç etmek zorunda kaldı. Ailesi ile ülkeye dönüş yapan Şahbaz, köyüne büyük bir yatırım yaparak ‘Butik otel’ açtı. Elektrik sorunu nedeniyle butik otelini hizmete koyamayan Şahbaz, yetkililere sesini duyurmaya çalışarak bir an önce elektriğinin bağlanmasını istedi. Butik oteli için tüm girişimleri yaparak kullanılmaya hazır hale gelen binanın elektrik akımı beklediğini ifade eden Şahbaz, “Köyümüzün kalkınması için tüm yatırımımızı buraya yaptık. Kullanılmaya hazır otelimizin elektrik sorunu hala çözülmüyor” ifadelerini kullandı.

BAĞLAR ARA BÖLGEDE KALDI
Kıbrıs adasında ilk yerleşim yerlerinden biri olan Bağlıköy, hayata geçirilen restorasyon çalışmaları ile yeni bir çehreye kavuştu. Bir zamanlar üzüm bağları ile meşhur olan köyün bağları ‘tampon’ bölgede kurumaya terk edildi. Çevresi de tarihle dolu olan köye; Soli Antik Kenti ve Vuni Sarayı da çok yakın. Bir ‘Eko-Köy’ olan Bağlıköy’de her yıl mart ayında ‘Eko gün’ düzenlenerek Kıbrıs kültürü hatırlatılıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu