EkonomiGenelKıbrısManşet

Zamlar savaştan beter!

Kıbrıs Türk halkı elektrik ücretlerine yapılan zammı henüz hazmedemeden, akaryakıt fiyatlarına zam geldi. Peşi sıra gelen zamlarla birlikte alım gücü eriyen vatandaşların isyan noktasına gelirken, sırada tüp gaz zammı var!

Kıbrıs Türk halkı elektrik ücretlerine yapılan zammı henüz hazmedemeden, akaryakıt fiyatlarına zam geldi. Peşi sıra gelen zamlarla birlikte alım gücü eriyen vatandaşların isyan noktasına gelirken, sırada tüp gaz zammı var!

Zamlı akaryakıt fiyatları şu şekilde:
Kurşunsuz 95 Oktan Benzin: 14,73 TL,
Kurşunsuz 98 Oktan Benzin: 14,97 TL
Euro Diesel: 14.62 TL
Gaz Yağı: 14.13 TL

AKARYAKITA 1,3 TL ZAM DAHA… Akaryakıt fiyatlarına dün gece yarısından itibaren zam geldi. Akaryakıt fiyatları 1 TL 3 kuruş arttı. Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan 1,3 TL’lik akaryakıt zammıyla birlikte; Kurşunsuz 95 oktan benzinin litre fiyatı 14.73 TL, 98 oktan benzinin fiyatı 14.97 TL, Euro Diesel’in fiyatı 14.62 TL, gazyağının ise 14.13 TL oldu. Fiyat artışlarından önce 95 oktan benzin 13.70, 98 oktan benzin 13.94, Euro dizel 13.56 ve gaz yağı 13.36 TL’den satılıyordu. Başbakan Faiz Sucuoğlu, akaryakıt fiyatlarının otomatik olarak belirlendiğini dile getirerek, “Ukrayna-Rusya arasındaki savaş biter, petrol fiyatları düşer, bizlerde 50 kuruş veya 1-1 buçuk TL arasında bir indirim yaparız…” ifadelerini kullandı. Akaryakıt fiyatlarına son zam 15 Şubat tarihinde yapılmıştı. Söz konusu zamla birlikte akaryakıt fiyatlarına, 2021 yılındaki ilk zam tarihi olan 29 Mayıs’tan bu yana %126’nın üzerinde artış geldi.

AKATYAKIT ZAMMI OTOMATİKTE… Akaryakıtta fiyatlandırma, Petrol Ürünlerini Fiyatlandırma Esasları Tüzüğü’ne göre düzenleniyor. Mevcut tüzüğe göre dolar kuru ve yurtdışı akaryakıt fiyatları baz alınarak, 15 günde yeni bir fiyatlandırma yapılıyor. Aralık ayında dövizde ani yükselme nedeni ile tüzüğe geçici bir madde ile fiyatlandırmanın “5 ile 15 gün iş günü arasında yapılacağı” maddesi de eklenmişti. Ancak, vatandaşlar otomatiğin sadece zamlarda çalıştığını indirimlerde buna rastlanmadığını belirtirken, uygulamanın başladığı tarihten bu yana 12 kez zam 1 kez de indirim yapıldığını hatırlattı.

HEP AYNI OYUN… Akaryakıta zam yapılacağının duyulmasının ardından vatandaş petrol istasyonlarına akın ederken, akaryakıt tedarikçilerinin dün sabah saatlerinden itibaren benzin istasyonlarına Euro Dizel ve 95 oktan benzinin bayilere verilmesini durdurduğu öğrenildi. Sattıkları akaryakıttan daha fazla kâr sağlama peşindeki tedarikçilerin tavrı, sürekli olarak istasyon işletmecileri ile vatandaşları karşı karşıya getiriyor. Yakıt alamayan istasyon işletmecileri dün gün boyunca akaryakıta artan talebi depolarında bulunan yakıtla kısıtlı şekilde karşılamaya çalıştı. Dün akşam geç saatlere kadar akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu