EkonomiGenelKıbrısManşet

Zamlar yağmur gibi yağıyor!

Enflasyonunun açıklanmasıyla kamudan maaş çekenlerin de %37.75 oranında artış alacağını hesaplayan zamcılar harekete geçti.

Ulaşım ücretlerine %40 zam gelirken, et de %14 civarında zamlandı. Sırada Benzin, tüp, süt var

ÇALIŞANIN ELİNE GEÇSEYDİ BARİ…

Asgari ücrete yapılan artış (11 bin 800 TL oldu) daha çalışanın eline geçmeden zam yağmuru başladı. Vatandaş dün gözünü ulaşım ücretlerine yapılan %40 zamla açarken, gün içinde et fiyatlarına gelen yaklaşık %14’lük zamla şok yaşadı. İstatistik Kurumu’nun yılın son enflasyon rakamını açıklamasıyla kamudan maaş çekenlerin de %37.75 oranında artış alacağı belli oldu. Bunu bekleyen uyanıklar ise zam yağmuru için düğmeye bastı. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nun tüm harç ve pullara zam yapması beklenirken, akaryakıt, tüp gaz ve sütüm de fiyatının artmasına kesin gözüyle bakılıyor.

ET FİYATLARI ZAMLANDI…

Ülkemizde, üretici de tüketici de geçim sıkıntısına düşmüşken et yiyemez hale gelen vatandaşa bir kötü haber daha geldi. Geride bıraktığımız yıl denetimsizlik yüzünden artan fahiş fiyatlar nedeniyle vatandaşın alım gücü yerle bir olurken, peşi sıra yapılan zamlar nedeniyle et yiyemez duruma geldi. GIYNIK Gazetesinin güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgide, 75 TL olan canlı kuzunun kilo fiyatı 85 TL, 80 TL olan tosunun kilo fiyatı 90 TL’ye yükseldi. Canlı hayvan fiyatlarına gelen 10 TL’lik zammın et fiyatlarına yansıtılması bekleniyor.

TOPLU TAŞIMAYA %40 ZAM GELDİ…

Asgari ücrete gelen zammın hemen ardından ilk artış gelen sektörlerden biri toplu taşımacılık oldu. Özellikle Girne’de daha yüksek oranlı olarak kullanılan toplu taşımada indi-bindi 29 liraya çıktı. Arabası olmayanların ve belirli bir maddi geliri bulunmayan öğrencilerin en çok kullandığı toplu taşıma araçlarına artık binmek daha pahalı. Fiyatların bazıları şöyle: Lefkoşa-Gazimağusa arası gidiş-dönüş 120, Girne-Lefkoşa arası gidiş-dönüş 100, Lefke-Lefkoşa arası gidiş-dönüş 110 lira. Lefkoşa şehir içi ulaşımı 20 lira olurken, Girne bölgesinde 39 liraya kadar çıkıyor.

EKONOMİ BAKANI VE SEBZELER…

Öte yandan, zam yağmurunun başladığı saatlerde Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu, toptan taze meyve ve sebze fiyatları ile ilgili açıklama yaptı. Amcaoğlu, toptan taze meyve ve sebze satış fiyatlarının bundan böyle haftada üç kez bakanlık tarafından duyurulacağını açıkladı. Amcaoğlu, Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, taze meyve ve sebze fiyatlarının bakanlığın resmi web sitesinde açıklanacağını kaydetti. Amcaoğlu, yeni bir toptan satış fiyat duyurusu yapılmazsa, bir önceki fiyatların geçerli olacağını belirtti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu