Genel

Zelenskiy, Şi Cinping’le görüşmeyi talep etti

Joe Biden, Pekin'in planının Rusya'nın çıkarına olduğunu savunarak "Putin bunu alkışlıyor, nasıl iyi bir şey olabilir ki?" dedi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Pekin’in 12 maddelik barış planına temkinli yaklaşırken, Çinli mevkidaşı Şi Cinping’le görüşmeyi planladığını söyledi.

24 Şubat’ta başlayan savaşın yıldönümü nedeniyle başkent Kiev’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Zelenskiy, şu ifadeleri kullandı:

“Şi Cinping’le görüşmeyi planlıyorum. Bunun ülkelerimize ve dünyanın güvenliğine fayda sağlayacağına inanıyorum. Çin’le büyük ticaret hacmine sahibiz. Mesele sadece savaş değil. Mesele bizim ekonomik ilişkileri korumak isteyen devletler olmamız.”

Zelenskiy, Çin’in barış girişimlerine olumlu baktığını belirterek, “Bununla ilgili adımlar atmaya hazırlandıklarına dair önemli bir işaret. Sonrasında ne olur bilmiyorum” dedi.

Öte yandan Zelenskiy, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Pekin’in Moskova’ya silah satmayı planladığına dair iddialarına da değinerek, “Çin’in Rusya’ya silah göndermeyeceğine gerçekten inanmak istiyorum. Bu benim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya silah ve mühimmat sağlamayı planladıklarına ilişkin iddiaları reddeden Çin ise Zelenskiy’nin görüşme talebine dair henüz açıklama yapmadı.

Savaşın başından bu yana Kremlin’i kınamayan ve tarafsız bir politika izlediğini öne süren Pekin, dün 12 maddelik bir barış planı da paylaştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinden paylaşılan planda, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği belirtilirken, savaşın ancak müzakerelerle çözülebileceği savunuldu.

Planda nükleer silah kullanımına izin verilemeyeceğinin altı çizilirken, Rus birliklerinin Ukrayna’dan tamamen çekilmesine yönelik herhangi bir talep yer almadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Pekin’in önerilerini desteklediklerini bildirirken, ABD Başkanı Joe Biden’sa Çin’in planının ancak Kremlin’in çıkarına olacağını savunarak, “Putin bunu alkışlıyor, nasıl iyi bir şey olabilir ki?” dedi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’a konuşan ve kimlikleri paylaşılmayan Washington’dan yetkililer, Çin’in Rusya’ya silah gönderdiğine dair henüz kanıt bulunmadığını söyledi.

Yetkililer, Pekin yönetiminin silah göndermesi durumunda Kremlin’e havan ve drone tedarik edebileceğini ileri sürdü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu