DünyaGenelManşet

Zelenskiy Ukraynalılara seslendi: Rusya’nın aranızda umutsuzluk ve korku yaymasına izin vermeyin

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yeni patlamaların Kırım’ı sarsması ve bir nükleer santralin yakınında meydana gelen bir füze saldırısının 12 sivili yaralaması nedeniyle, Ukraynalıları bu hafta Bağımsızlık Günü’nü kutlamaya hazırlanırken uyanık olmaları konusunda uyardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yeni patlamaların Kırım’ı sarsması ve bir nükleer santralin yakınında meydana gelen bir füze saldırısının 12 sivili yaralaması nedeniyle, Ukraynalıları bu hafta Bağımsızlık Günü’nü kutlamaya hazırlanırken uyanık olmaları konusunda uyardı.

Zelenskiy dün gece geç saatlerde yaptığı konuşmasında, Ukrayna’nın Sovyet yönetiminden bağımsızlığının 31. yıldönümünü kutlarken, Ukraynalıların Moskova’nın aralarında umutsuzluk ve korku yaymasına izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Rus işgalinde 6. ayın dolacağı 24 Ağustos’taki Bağımsızlık Günü’nü öncesinde konuşan Zelenskiy, “Bu hafta Rusya’nın özellikle kötü bir şey yapmaya çalışabileceğinin farkında olmalıyız” dedi.

Harkov Valisi Oleh Sinehubov, Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov’da tansiyonun yüksek olduğunu ve sokağa çıkma yasağının Çarşamba gününe kadar uzatılacağını bildirdi.

Şehir sürekli Rus bombardımanına maruz kalıyor ve normalde akşam 22.00’dan sabah 06.00’a kadar sokağa çıkma yasağı altında, ancak Bağımsızlık Günü’nde ekstra önlemler gerekiyor.

Zelenskiy konuşmasında, Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da son günlerde meydana gelen bir dizi patlamaya dolaylı olarak atıfta bulundu. Ukrayna saldırıların sorumluluğunu üstlenmedi, ancak analistler en azından bu saldırılardan bazılarının Ukrayna kuvvetleri tarafından kullanılan yeni ekipmanlarla mümkün olduğunu söyledi. Batı tarafından tanınmayan, Rusya’nın atadığı Sivastopol Valisi Mihail Razvozhayev, dün sabah bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) Karadeniz’de Rus donanması karargahını hedef almaya çalıştığını bildirdi.

Vali Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, SİHA’nın Rus hava savunması tarafından vurulduğunu ve saldırının başarısız olduğunu da ekledi.

Yaralılar arasında çocuklar var, Ukrayna’nın en büyük ikinci nükleer santrali olan Pivdennoukrainsk Nükleer Santrali’ne 30 kilometre uzaklıkta bulunan Voznesensk bölgesine düzenlenen saldırıda 4’ü çocuk 14 sivil yaralandı.

Ukrayna’nın dört nükleer santralini işleten devlete ait Energoatum şirketi, Voznesensk’e yapılan saldırıyı ‘Rus nükleer terörizminin bir başka eylemi’ olarak nitelendirdi. Açıklamada, “Bu füzenin özellikle Rus ordusunun Mart ayı başında ele geçirmeye çalıştığı Pivdennoukrainsk Nükleer Santrali’ni hedef almış olması mümkün” denildi. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) santrali ziyaret etmesi için bir haftadan uzun süredir görüşmeler yapılıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu