GenelKıbrısManşet

“Zengin” dedik “hırsız” çıktı!

DEVRİM DEMİR

“Yüksek Gelirli” statüsünden ikamet izni aldı, bina açarak soygun suçu işledi

MÜLKLERİ OLDUĞU GEREKÇESİYLE İZİN VERİLDİ

Ülkede ailesinin gayrimenkulü bulunduğu gerekçesiyle ‘Yüksek Gelir Statüsünden’ ikamet izni verilen 39 yaşındaki Alman vatandaşı Ewgeni Moor, 2021 yılında işlediği ‘sirkat’, ‘bina açma’ ve ‘mülke tecavüz’ suçlarından yargılandı. Aleyhine getirilen davalardan suçlu bulunan Moor 1 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme, yüksek gelir statüsü kazanan kişilerin böylesi yüz kızartıcı suç işlemesinin prosedürün sağlıklı işlemediğini gösterdiğine dikkati çekti.

ÜLKE DÜZENİNE SAYGIYA DİKKAT ÇEKİLDİ

Girne Ağır Ceza Mahkemesinde Başkanlığını Banu Soyer’in yaptığı, Kıdemli Yargıç Mine G. Ozankaya ve Yargıç Temay Sağer’in baktığı davada oybirliği ile alınan kararı Yargıç Temay Sağer açıkladı. Sağer, dava konusu olguları anımsatarak sanığın alkol tesiri altında işlediği suçun hafifletici yanı olmadığına dikkati çekti. Sağer, ülkede yüksek gelir statüsü kazanan kişilerin ülke düzenine ayak uydurması ve saygı göstermesi gerekirken yüz kızartıcı suçlara karıştıklarına değindi.

SAĞER: MEVZUAT KRİTERLERİ SORGULANMALI

Kararı okuyan Yargıç Temay Sağer, Ewgeni Moor’un işlediği ‘bina açma’ suçunun 7 yıla, ‘sirkat’ suçunun 3 yıla, ‘mülke tecavüz’ suçunun ise 2 yıla kadar hapislik cezası gerektirdiğini kaydetti. Ülkede ikamet izni verme prosedürünün sağlıklı bir şekilde işlemediğine vurgu yapan Sağer, bu durumun; “Mevzuatın aradığı kriterlerin yeterliliğini sorgulanmasına neden olduğunu ve güven kaybı yarattığını” vurguladı. Sağer, “Bu sistemi doğru bir şekilde kurgulamak sorunları gözlemleyip tekrar değerlendirmek hükümet edenlerin görevidir” dedi.

MAHKEMEDEN İZNİN İPTALİ İÇİN TALEBİ

Oybirliği ile alınan kararda Ewgeni Moor’un 1 yıl hapis cezasına mahkûm edildiğini belirten Sağer, sanığın almış olduğu hapislik cezasından ötürü var olan izninin Fasıl 105 Yabancılar Yasası altında ikamet izni ve vize tüzüğünün iptal edilip-edilmeyeceğine yönelik kararın bir suretinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi’ne tebliğine de emir verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu