DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

Zenginler semirdi yoksullar eridi!

Oxfam’ın “Eşitsizlik A.Ş.” başlıklı raporunda zengin-yoksul farkının açıldığı ortaya kondu

Oxfam’ın “Eşitsizlik A.Ş.” başlıklı raporunda zengin-yoksul farkının açıldığı ortaya kondu.

 ENFLASYONDAN 3 KAT HIZLI
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın “Eşitsizlik A.Ş.” (Inequality Inc) başlıklı raporunda, dünya nüfusunun %60’ını oluşturan en yoksul kesimin (yaklaşık 5 milyar kişi) 2020’den bu yana daha da yoksullaştığı vurgulandı. Dünyanın en zengin 5 iş insanının serveti 2020’den beri iki kattan fazla artarken, en yoksul kesimin varlığı ise %0.2 oranında geriledi. Raporda, milyarderlerin toplam servetinin 2020’ye kıyasla 3,3 trilyon dolar daha fazla olduğu ve bu servetin enflasyondan 3 kat hızlı arttığı da kaydedildi.

ZENGİN DAHA ZENGİN
Merkezi İngiltere’de bulunan Oxfam’ın İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen ekonomi zirvesi öncesi yayımladığı yıllık rapora göre, küresel şirketlerin ve tekel gücünün yoğunlaşması, en zengini daha zengin, en fakiri daha fakir yapan eşitsizliğin derinleşmesine katkıda bulunuyor. Araştırma şirketi Wealth X’e göre, dünyanın en zengin 5 iş insanı Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison ve Mark Zuckerberg’in toplam serveti 2020’den bu yana 423,8 milyar Euro, yani kişi başına %114 artış gösterdi.

YARISINI YÜZDE 1 KAPTI
Oxfam’ın geleneksel raporunda, “Dünyanın en zengin %1’inin servetinin, geriye kalan %99’un varlığından iki katı daha fazla” olduğuna dikkat çekildi. Zenginlerle yoksullar arasındaki gelir adaletsizliğinin mevcut eğilimlere göre daha açılacağı vurgulanırken, mevcut eğilimlerin sürmesi halinde dünyada yoksulluğu ortadan kaldırmak için 229 yıl gerekeceği uyarısı yapıldı.

 

10 YIL İÇİNDE TRİLYONER
Dünya çapında milyonlarca işçinin yaşam standartlarının gerilediği vurgulanan raporda, buna karşılık en büyük 10 şirketinin 7’sinin üst yöneticisinin veya ana hissedarının milyarder olduğuna işaret edildi. Zenginler ile yoksullar arasındaki eşitsizliğin derinleşmesi beklenirken, önümüzdeki 10 yıl içinde ilk kez bir kişinin trilyoner olabileceği belirtildi.

 

İŞÇİLER 1,5 TRİLYON KAYBETTİ
 Raporda işçilerin kayıpları da ele alınırken, “Dünya çapında insanlar sıklıkla riskli ve güvenli olmayan işlerde, asgari ücret karşılığında daha yoğun, daha uzun çalışıyor. 52 ülkede yaklaşık 800 milyon işçinin reel ortalama maaşı düştü. Bu işçiler son iki yılda toplamda 1.5 trilyon dolar kaybetti; bu her biri için 25 günlük maaş kaybı anlamına geliyor.” denildi.

 

 

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu