EkonomiGenelKıbrısManşet

Zeytin ülkesinde, zeytinde bile sahtecilik!

Zeytin üreticileri, piyasadaki hileli ürünlerden şikâyetçi

ÖZEL HABER

Zeytin üreticileri, piyasadaki hileli ürünlerden şikâyetçi

“Pazar, otel, lokanta ve marketlerde tağşişli, kaçak ve sahte yağlar var”

SORUN HER YERDE

KKTC’de aşırı kazanç hırsı ve denetimsizlik yüzünden yaşanan sorunlar, kültürel ve ekonomik olarak çok önemli bir yere sahip zeytine de sıçradı. Zeytin üreticileri ve sanayicileri adına açıklama yapan Zeytin Konseyi Üyesi Dr. Nazım Akçaba, KKTC’de ciddi bir sahte ve hileli ürün sorunu olduğunu bildirdi. Akçaba, sahte ürün sorununun elden satış yoluyla faaliyet gösteren küçük işletmelerden ziyade büyük ölçekli ticaret yapan şirketlerle ilişkili olduğunu açıkladı. Akçaba, bazı açık pazar, otel, lokanta ve marketlerde sahte ve hileli zeytinyağı satıldığını ya da kullanıldığını belirtti.

“ORGANİK DİYE ALIYORLAR”

GIYNIK Gazetesine konuşan Dr. Nazım Akçaba, piyasadaki sahte ve hileli ürünlerin hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur ettiğini belirterek, “Canımız çok yanmış durumdadır. Artık bu alanda devlet politikası şarttır” dedi. Piyasada gerçek zeytinyağından çok sahte ürün bulunduğunu ifade eden Akçaba, “İnsanların yüzde 50-60’ı sahte yağı organik diye alıyor. Kaç defa denetim yaptık, 40 yağdan 20’si sahte çıktı” diye konuştu. Denetimlerin yetersiz kaldığını söyleyen Akçaba, “10 asgari ücret ceza verilmesi gerekirken uyarı veriyorlar. Defalarca toplantı yaptık ama yasayı uygulamıyorlar” ifadesini kullandı.

DENETİM ÇOK AZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, en son zeytinyağı denetim raporunu 4 Temmuz 2025’te açıklamıştı. Marketlerden alınan sadece 6 numune kontrol edilmiş ve bunların 2’sinin tüketime uygun olmadığı saptanmıştı. Bakanlık 2025 yıl içinde 3 farklı tarihte denetim gerçekleştirdi. Bunlarda kontrol edilen toplam 58 üründen 6’sının sahte olduğu açıklandı. Bakanlık zaman zaman, 2023’te geçirilen “Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası”na uygun olarak kaydını yaptırmamış hiçbir işletmenin satış yapamayacağını duyursa da onaysız ürünlerin önüne geçilemiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu