KıbrısManşetToplum

Zeytin’de ‘yok sezonu’

Zeytinde ‘yok yılı’ sinyalleri, zeytinyağı fiyatlarını tırmandırdı

Zeytinde ‘yok yılı’ sinyalleri, zeytinyağı fiyatlarını tırmandırdı

DEVRİM DEMİR

REKOLTE YÜZDE 20
Zeytin’de hasat sezonu bu yıl buruk başladı. İklimsel şartlar ve zamansız yağan yağmurlar, zeytinde bu yıl rekolteyi yüzde yirmilere düşürdü. 2022 yılında 15 bin ton zeytin hasadı yapılırken, bu yıl hasadın 3 bin ton civarında olması bekleniyor. Sofraların vazgeçilmezi zeytinyağı fiyatlarında ise rekor bir artış olduğu ifade edilirken, ‘yok sezonunda’ bu yıl fiyatlar ön plana çıktı. Akçay’da bulunan Aydın Zeytinyağı Fabrikası direktörü Durmuş Aydın, rekoltenin yüzde 20 civarında seyrettiğini, ciddi şekilde talep olduğunu ancak arzın çok düşük olduğuna değindi.

FİYATLAR 250-300 TL BANDINDA
Aydın Zeytinyağı Fabrika Direktörü Durmuş Aydın, GIYNIK Gazetesi’ne konuştu. Zamansız yağan yağmurlar nedeniyle, zeytin ağaçlarının çiçeklerinde ciddi zarar olduğunu ve arzın düşük olması sebebiyle fiyatlarda rekor artış olduğunu ifade eden Aydın, “2022 yılında zeytinyağı fiyatları 60 TL bandında seyrederken, bu yıl fiyatlar 250-300 TL arasında. İlerleyen yıllarda artan talebi göz önünde bulunduracak olursak, zeytin üzerinde ciddi emek sarf edeceğiz” dedi.

“FİYATLAR MOTİVASYONU ARTTIRDI”
Zeytinin Kıbrıs için baş tacı bir ürün olduğuna vurgu yapan Aydın, bu yıl rekor seviyeye çıkan fiyatların üreticilerin ağaçlarına bakım motivasyonunu arttırdığını kaydetti. Fiyatların üreticinin yüzünü güldürdüğü sezonda, tüketici de kara kara düşünmeye başladı. Silik geçen sezonda, ortalama bir Kıbrıslının yıllık 10 ile 15 litre arasında zeytinyağı tükettiğini söyleyen Aydın, “Bu hesaplamaya göre bu yıl bir vatandaş zeytinyağı tüketmek için 10 ile 15 litreye 3 ile 4 bin TL arasında bir rakam ödemek zorunda” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu