KıbrısManşetSiyasetToplum

Zeytinyağına hile karıştı

Zeytinyağında tağşiş (hileli ürün) analizlerinin bir an önce düzenli, sistemli ve kapsamlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Fide Kürşat, denetim eksikliğinden yakındı

Zeytinyağında tağşiş (hileli ürün) analizlerinin bir an önce düzenli, sistemli ve kapsamlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Fide Kürşat, denetim eksikliğinden yakındı.

FİYATLAR ARTINCA HİLELİ ÜRÜN DE ARTTI
CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat, bir yandan zeytin hasadı devam ederken, diğer yandan da zeytinyağlarında tağşiş (hileli ürün) olduğu yönünde iddialar olduğunu dile getirerek, zeytinyağı analizleriyle ilgili son durumun ne olduğunu sorguladı. Öte yandan geçtiğimiz yıl litresi 100 TL’den satılan zeytinyağının fiyatı, bu yıl litresi 250-300 TL’den satışa sunuldu. Rekoltenin bu yıl düşük olması beklentisiyle, fiyatın daha da artmasından endişe ediliyor.

“GEÇMİŞTE HİLELİ ÜRÜNLER DEŞİFRE EDİLİYORDU”
“Eski tuzlanmış zeytinlerden yağ çıkarılıp taze yağlarla karıştırıldığı, fıstık yağı gibi yağlarla zeytin yapının restoranlara satıldığı ve piyasaya sürüldüğü yönünde belediyelere şikâyetler yapıldığını dile getiren Kürşat, “Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Meclis’ten geçen ve 7 Temmuz 2003’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası’ var. Yıllardır sürekli gündeme gelen ve zaman zaman yapılan denetimlerde tağşiş, yani hile tespit edilen ürünler deşifre edilerek, piyasadan toplatılıyordu” hatırlatmasında bulundu.

“DENETİM EKSİKLİĞİ GİDERİLMELİ”
 Zeytinyağında tağşiş (hileli ürün) analizlerinin bir an önce düzenli, sistemli ve kapsamlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Fide Kürşat, “Yasaların hazırlanması yeterli değildir, gerekli tüzüklerin ivedi olarak hazırlanması ve memleketteki en büyük sorunların başında gelen denetim eksikliğinin giderilmesi gerekiyor. Halis zeytinyağının ucuz olmaması nedeniyle, çeşitli hilelere başvurularak içeriğinde değişiklik yapılarak fiyatların düşürülmesi sağlık açısından sorunlar yaratmaktadır” uyarısında bulundu.

“TAĞŞİŞ ANALİZİ GERÇEK ÜRETİCİYİ DE KORUR”
Tüketiciler aldıkları zeytinyağını; rengine, kokusuna ve tadına bakarak değerlendirmeye çalıştığını kaydeden Kürşat, “Oysaki zeytinyağındaki tağşiş ancak belirli laboratuvar testlerinin sonucunda anlaşılabilir. Tağşiş analizlerin yapılması hem ülkede zeytin ve zeytinyağı üretimini, hem de gerçek üreticiyi koruyacaktır. Tabi ki en önemlisi tüketiciler de koruncaktır” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu