DünyaGenelManşetTürkiye

‘Zombi’ye dönüştürdüğü inanılan mantar İstanbul’da görüldü!

Dünyaca ünlü dizilere konu olan ve 'zombi'ye dönüştürdüğüne inanılan Zombi Mantarı İstanbul'da görüldü. Duyanın şaşkınlık yaşadığı mantarın aslında bitmeyen faydaları var. Uzmanının mesane tümörünü durduğunu söylediği bu mantar Çin tıbbından şifa kaynağı olarak görülüyor. İşte detaylar....

Yalnızca dizi veya filmlerde gördüğümüz canavarı andıran zombiler oldukça ürkütücü görünür. İşte bu zombilere dönüştürecek olduğuna inanılan bir mantar türü var ki değil yabancı bir ülke de İstanbul’da görüldü. Gören ve duyanlar adeta hayrete düştü çünkü bu mantarın her ne kadar zombiye dönüştürdüğü inanılsa da aksine faydaları say say bitmiyor ve tam bir şifa kaynağı.

DÜNYACA ÜNLÜ DİZİYE KONU OLDU

Mantar bilimi uzmanı (mikolog) Selime Semra Erol ve doğal mantar araştırmacısı Naim Güleç, nadir görülen tıbbi mantarlardan kordiseps militarisi (tırtıl/zombi mantarı) İstanbul Samandıra Ormanı’nda inceledi. The Last Of Us dizisi ile izleyici kitlesi arasında merak konusu olan zombi mantarı, literatürdeki adıyla kordiseps militaris, filmin de etkisiyle dünya genelinde çeşitli efsanelerin konuşulmasına neden oldu.

MESANE TÜMÖRÜNÜ DURDURUYOR

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre dünyada Himalayalar’da, Tibet’te yüksek yerlerde yetişen bir mantar olan kordiseps militarisin özellikle Hindistan’da ve Çin’de gıda olarak tüketildiğini ve asıl önemli olanın içindeki kordiseps maddesi olduğunun aktaran Erol, “2010 yılında yapılan bir çalışma sonucunda kordisepsin insan mesane kanseri hücrelerinin çoğalmasını ve göçünü engellediğini ortaya koydu. Ayrıca bu tıbbi mantar, böbrek ve karaciğer hastalıklarıyla ilgili tedavilerde kullanılan etken maddeleri, bileşikleri içermektedir.” ifadelerini kullandı.

2015 YILINDA İSTANBUL’DA ‘ZOMBİ MANTARI’ BULUNDU

Kendini mantarların keşfine adadığını söyleyen doğal mantar araştırmacısı Naim Güleç ise bugüne kadar Türkiye’de 2 bin 500’ün üzerinde mantar keşfedildiğini, bu mantarların 1000’den fazlasını ormanlarda bulup Latince bilimsel isimleri ile beraber araştırıp, inceleyip, tanımlama şansı elde ettiğini ve şu ana kadar deneyimleme bakımından 219 mantarın tadına baktığını söyledi.

Bu mantarlardan en ilginç olanın ise kordiseps militaris olduğunu ifade eden Naim Güleç, “Yaklaşık yirmi yıllık bir mantar serüvenim var. Bu mantarı uzun yıllar ormanlarda aradım ve çam kese böcekleriyle bir bağlantısının olduğunu yabancı bir kaynakta okuduğumda ormanlara giderek çam ağaçlarının üzerlerinde çam zararlısı olan çam kese böceğini aradım. Kaynaklarda soğuk havalarda mantarın yeryüzüne çıktığı söylendiği için 2015 yılında İstanbul’daki çam ormanlarında nihayet kordiseps militaris mantarını buldum. Ardından Ankara Üniversitesinden mikolog Doç. Dr. Ilgaz Akata’ya gönderdim. Bilimsel makale 2016 yılında yayımlandı.” dedi.

‘İNSANLARI ZOMBİYE DÖNÜŞTÜRDÜĞÜNE İNANILIYOR’

Güleç, şu an dijital bir platformda yayınlanan The Last Of Us isimli dizide kordiseps mantarının insanları zombiye dönüştüren yeni bir salgına neden olduğu ve yeryüzünün sonunun geleceği gibi bir senaryo işlendiğini, bunun muhtemel nedeninin ise bu mantarın çam kese böceğinde olduğu gibi eklem bacaklıları ele geçirmesi olduğunu dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu