KıbrısManşetToplum

“1 kg etin fiyatı nerdeyse 1 günlük asgari ücretten fazla oldu”

Et fiyatlarına son bir yılda gelen %310 oranındaki zamlarla, halkın ete ulaşımının imkansız hale geldiğini vurgulayan Gıda Örgütleri Platformu, bu durumun sorumlusunun siyasiler olduğunu dile getirdi

Et fiyatlarına son bir yılda gelen %310 oranındaki zamlarla, halkın ete ulaşımının imkansız hale geldiğini vurgulayan Gıda Örgütleri Platformu, bu durumun sorumlusunun siyasiler olduğunu dile getirdi


“Eğer et fiyatları bu şekilde yükselmeye devam ederse yüzlerce iş yeri iflas edecek, et sadece belli bir ekonomik sınıfın ulaşabileceği bir ürün olacaktır”

“Kuzu karkas Türkiye’de 180 TL iken bizde 290 TL”

TÜM ÜRETİCİLERE ÇAĞRI YAPILDI… Ülkede “gıda krizine; daha kalıcı çözümler sunabilmek, daha etkili ve daha güçlü etki yaratabilmek” amacıyla Gıda Örgütleri Platformu kuruldu. Restorancılar Birliği (Res-Bir), Süt İmalatcıları Birliği, Kasaplar Birliği ve Et Ürünleri İmalatçıları tarafından kurulan Gıda Örgütleri Platformu, tüm üreticilere; “gelin bu platforma hep beraber imza koyalım, sahip çıkalım ve sorunlara adil, kalıcı çözümler üretelim ve bulalım” çağrısı yaptı.

“BU DURUMUN SORUMLUSU BAKANLIKTIR” … Platform tarafından yapılan açıklamada, “Son zamanlarda yapılan artışlar sonucu hane halkı evine et almakta güçlük çekmekte, et satan kasaplar ve restoranlar ise kepenk kapatma noktasına gelmiştir. Bunun nedeni ise, üretici yani hayvancı, kasap veya restorancı değildir. Bunun nedeni; bu sektöre doğrudan bağlı olan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığıdır” ifadeleri kullandı.

“ÜRETİCİ BİZİM DOSTUMUZ VE PAYDAŞIMIZDIR” … “Her ne politika geliştirilecekse tüm paydaşlarla olmalı, ülkemizde sürekli, kesintisiz ve ulaşılabilir et fiyatı olmalı. Bu yöntemi belirlerken hayvancının ve üreticini üretimini idame ettirecek formüller üzerinde durulmalı ve tartışılmalıdır” denilen açıklamada, Hayvancılar Birliği Başkanı’nın Res-Bir’e yönelik yaptığı açıklamadan duyulan üzüntü de paylaşılarak, sektörü hedef göstermesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Etin ulaştığı fahiş fiyatlar ve ülkede rahatlıkla yapıldığı savunulan kaçakçılıkların herkesin ama öncelikle hayvancının derdi olması gerektiği belirtilen açıklamada, “Gelin hep beraber bu konuyu dert edinelim” denildi.

“İNSANIMIZ GÜNLÜK 1 KÖFTE TÜKEMETEYECEK DURUMDA”… Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, 2010 yıllında ülke genelinde özellikle büyükbaş hayvan yetersizliğinden dolayı et ithalatı açıldığını anımsatarak o günlerde alınan net rakamlar olduğunu, böylece bu konuda ne kadar başarılı olunduğunun ortaya çıktığını söyledi. Geçen yılın verilerine bakıldığında mezbahalarda kesilen hayvanlardan 7 milyon 98 bin 167 kg etin halka sunulduğunu söyleyen Akbıçak, “en iyimser bir şekilde nüfusu 700 bin kişi olarak kabul edersek fert başına düşen kırmızı et tüketimi 10 kg’ye düşmüştür. Bu da günlük 40 gram bile değil yani insanımız 1 adet köfte tüketemeyecek duruma gelmiş” şeklinde konuştu.

“KURBAN BAYRAMI YAKLAŞIYOR, FİATLAR ARTACAK”… Akbıçak, yanlış politikalar nedeniyle artan nüfusa rağmen aynı rakamda kalan hayvan sayısının gerilemiş olmasının halkı Güney Kıbrıs’tan ciddi bir alışveriş yaparak kendi çaresini üretmiş olmaya ittiğine dikkat çekti. Kurban Bayramı’nın yaklaştığını işaret eden Akbıçak, et ithalatı açılmazsa 2 ay içerisinde hayvan azlığından dolayı et fiyatlarının çok daha fazla yükseleceğini açıkladı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu