KıbrısManşetToplum

“130 bin tonluk emek yok olabilir”

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu narenciyede ‘yeşillenme’ hastalığı nedeniyle tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu narenciyede ‘yeşillenme’ hastalığı nedeniyle tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

 AĞAÇLAR KURUMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye sektörünün ‘yeşillenme’ hastalığı ile karşı karşıya olduğunu belirtti ve önlem alınmaması halinde 130 bin tonluk bir üretimin yok olacağı uyarısında bulundu. Önlem alınmazsa 7 yıl içinde tüm ağaçların kuruyacağını belirten Alioğlu, hükümetin Güzelyurt’ta üretici ile bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Alioğlu, “Sessiz kalınması durumunda bu ülke tarihinde görülmemiş bir eylemle karşı karşıya kalacaktır” diye konuştu. Alioğlu, en az bin 200 işçinin hazır olması gerektiğini belirterek, bu yıl birlik olarak tüm paydaşlarla hareket etmeye çalıştıklarını kaydetti. Alioğlu, teşvik ve desteklerin tarım bütçesinde ilk kez tarım bakanı ile istişare sonucunda bütçe içindeki narenciyesi payını aldığını, geçmişte yüzde 6 paya sahip olan tarım bütçesindeki narenciyenin payının yüzde 20’lere çıktığını belirtti.

 “ÖNÜMÜZE KONULAN KURALLAR ÇOK KATI”
Yeşillenme hastalığı nedeniyle ürünün Mersin’e gidemeyeceğini belirten Alioğlu, bu durumun sektörün sonunu getirebileceğini söyledi. Ürünün yurt dışına nasıl çıkarılacağı konusunda bir bilgisi olmadığını belirten Ali Alioğlu, “önümüze konulan kurallar o kadar çok katı ki gördüğümüz kadarıyla bu ürün şu anda ihracat noktasında Mersin’e gidemez. Lojistikte, soğuk hava buzluklarında biz yetersiziz. Bir konsantre tesisi var. Ama kapasitesi tüm ürünü alıp da sıkacak potansiyelde değil” dedi. Yeşillenme hastalığı nedeniyle ürünün Mersin’e gidemeyeceğini belirten Alioğlu, bu durumun sektörün sonunu getirebileceğini söyledi.

  “YEŞİLLENME HASTALIĞI ÖNEM ALINMAZSA AĞAÇLARI KURUTACAK”
Kesim ekipleriyle ilgili sorunun da bir an önce halledilmesi gerektiğini söyleyen Alioğlu, “narenciye yeşillenme hastalığının meyvenin içinde bazı kısımlar yeşil olur ve içindeki suyunu çeker. En önemli zararı, ağacı en az 7 senede kurutmasıdır. Bu konuda tarım dairesi, araştırma enstitüsü toplu olarak ilaçlama tekniklerini araştırıyor” diye konuştu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu