DünyaManşet

16 yaşındaki Nika’yı güvenlik güçleri taciz edip öldürmüş

İran güvenlik güçleri tarafından yazıldığı anlaşılan ve sızdırılan bir belge, protestolarda gözaltına alınan bir genç kızın, üç güvenlik görevlisi tarafından cinsel saldırıya uğradıktan sonra öldürüldüğünü ortaya koydu.

2022 yılında rejim karşıtı bir protestoya katılan ve daha sonra kendisinden haber alınamayan 16 yaşındaki Nika Şakarami’nin cesedi dokuz gün sonra bulunmuş, hükümet intihar ettiğini iddia etmişti. BBC rapordaki iddiaları İran hükümeti ve Devrim Muhafızlarına sordu, ancak yanıt gelmedi. “Çok Gizli” ibareli rapor, Nika’nın davasıyla ilgili olarak, ülkenin İslami kurumlarını savunan güvenlik gücü Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan bir duruşmayı özetliyor. Raporda Nika’nın katillerinin ve gerçeği gizlemeye çalışan üst düzey komutanların isimleri de yer alıyor. 

20 Eylül’de Tahran’da katıldığı eylemlerde yaşamını yitiren, İranlı yetkililerin ise ‘çatıdan düştüğünü’ iddia ettiği 16 yaşındaki Nika Şakarami’nin görüntüleri ortaya çıkmıştı. Ölümünden saatler önce, eylemler sırasında çekilen görüntülerde, Şakarami’nin bir çöp kutusunun üstüne çıkarak başörtüsünü yaktığı görülmüştü Görüntülerde Nika’nın çevresindeki kalabalık da İran rejimine yönelik “Diktatöre ölüm” sloganı atıyordu.

Anne güvenlik güçlerini sorumlu tutmuştu

Shakarami’nin annesi Nesrin Shakarami, BBC Persian servisine yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerini kızını öldürmekle suçlamıştı. Ancak yetkililer, genç kızın inşaat halindeki bir binadan muhtemelen işçiler tarafından atıldıktan sonra öldüğünü iddia etmişti.  İran devlet televizyonu, Nika’nın bir sokakta yürürken ve bir kapıdan inşaat halindeki bir binaya girdiğini gösteren bulanık görüntüler yayınlamıştı. Ancak, Nesrin Shakarami, videodaki kişinin kızı olmadığını söylemişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu