GenelKıbrısManşetToplum

“17 yıldır engelli istihdamı yapılmıyor”

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, ülkede engelli bireylere verilen değere ilişkin acı gerçeği yüzümüze vurdu

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, ülkede engelli bireylere verilen değere ilişkin acı gerçeği yüzümüze vurdu.

DEVRİM DEMİR

830 KAYITLI ÜYE VAR
Kayıtlı; 3 aylıktan 80 yaş aralığına kadar 830 üyesi ile birçok zorlukla mücadele ederek faaliyetlerini sürdürmeye ve engelli bireylere destek olmaya çalışan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin Başkanı Günay Kibrit, içini GIYNIK Gazetesi’ne döktü. Devlet İstatistik Kurumu raporlarına göre ülkede 5 bin 601 kayıtlı engelli görüldüğünü ancak bu rakamın kabul edilebilir bir rakam olmadığını söyledi. Sayının çok daha fazla olduğunu dile getiren Kibrit, “Hükümet edenler ülkede engelli birey sayısını bilmediği için politikada üretemiyor” dedi. Pandemi ile birçok sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Günay Kibrit, eczanelerde olmayan tıbbi malzemeler için ihaleye çıkıldığını ancak son dönemlerde “para yok” denilerek birçok malzemenin alınmadığından dert yandı.

“17 YILDIR DEVLETE İSTİHDAM YOK”
Günay Kibrit, engelli vatandaşların ekonomik şartlar nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığını, bu süreç içinde devletin engelli istihdamı için bütçe ayırmadığını ifade ederek, “Devletin yapmadığını biz yapıyoruz” dedi. 2006 yılından bu yana engellilere yönelik bir tek istihdam yapılmadığını kaydeden Kibrit, 17 yıldır bu mücadeleyi verdiklerini söyledi. Dernek olarak birçok sıkıntıyla başa çıkmaya çalıştıklarını söyleyen Kibrit, başta Turgay Hilmi olmak üzere, halkın da ciddi destekleri ile sadece üyelere değil tüm engelli bireylere yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, “Bu durum nereye kadar sürecek bilmiyorum” dedi.

“ENGELLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 60’I”
Başkan Günay Kibrit ‘engelli’ maaşının asgari ücretin yüzde 60’ı kadar olduğuna vurgu yaparak, 18 yaş altı engelli bireylerin yüzde 50 oranında olduğunu söyledi. Özellikle sosyal yardım alan üyelerinin son dönemlerde elektrik tarifeleri yüzünden ciddi mağduriyet yaşadıklarını ve derneğe çok sayıda şikâyet geldiğini ifade eden Kibrit, “Pandemiden sonra gerek maddi gerek psikolojik olarak engelli bireylerde ciddi bir gerileme var” dedi. Pandeminin getirdiği sıkıntılar ve maddi imkansızlıklar nedeniyle dernekte çalışan şoförlerin işten ayrılmak zorunda kaldığını kaydeden Kibrit, dernek bünyesinde olan araçları iki belediyeye hibe ettiklerini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu