KıbrısManşetToplum

Kelepçe tepkisi

‘Sahte reçete vurgunu’ soruşturması kapsamında tutuklanan zanlıların mahkemeye kelepçeli şekilde getirilmesi, yıllardır tartışılan uygulamanın ‘doğruluğunu’ bir kez daha tartışmaya açtı

‘Sahte reçete vurgunu’ soruşturması kapsamında tutuklanan zanlıların mahkemeye kelepçeli şekilde getirilmesi, yıllardır tartışılan uygulamanın ‘doğruluğunu’ bir kez daha tartışmaya açtı.

“KELEPÇE TAKILMASI ŞART MI?”
Mahkemelerin fiziki yapısı gereği gerek zanlı konumundaki gerekse sanık konumundaki tutuklular mahkeme binasına polis tarafından kelepçeli şekilde getiriliyor. Zanlı ve sanığın methaldar olduğu suçun ağırlığına göre bazen ters kelepçe uygulaması dahi yapılıyor. Zaman zaman inisiyatif kullanarak bazı zanlılara kelepçe takmayan polis mensupları bu kez de ‘ayrımcılık’ yapmakla da suçlanıyor. Henüz soruşturma aşamasında olan ‘Sahte reçete vurgunu’ meselesiyle ilgili olarak tutuklanan doktor ve eczacıların mahkemeye kelepçeli olarak getirilmesi ‘itibar zedeleme’ olarak yorumlanırken, konuyla ilgili açıklama yapan birçok siyasetçi ve hukukçu; herhangi bir kaçma ihtimali ya da tehlike barındırmayan tutuklulara kelepçe takılması uygulamasının kaldırılması çağrısında bulundu.

ERHÜRMAN: KELEPÇE TAKMAK KURAL HALİNE GETİRİLDİ
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, reçete yolsuzluğu soruşturmasında tutuklanan zanlılara kelepçe takılmasının tartışma yaşanmaması için bir kural haline getirildiğini söyledi; “Kelepçe ile ilgili doğru mantık, kaçacağından ya da kendisine veya başkalarına zarar vereceğinden şüphelenilen kişilerin bu uygulamaya tabi tutulmasıdır.” dedi. Kime kelepçe takıldığı kime kelepçe takılmadığı tartışmalarının endişesiyle kelepçe takmanın bir kural haline getirildiğini ifade eden Erhürman, tutuklanan kişilerin kaldığı hücrelerin insan hakları açısından önemli olduğuna da vurgu yaptı.

ARIKLI: UYGULAMAYA DERHAL SON VERİLMELİ
Hükümet olarak sahte reçete operasyonuna destek olduklarına işaret eden Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, soruşturmayı etkileme dertlerinin olmadığının altını çizdi. Polisin uygulamada ölçüyü kaçırdığını öne süren Arıklı, yasalarda, zanlının veya gözaltına alınan kişilerin ve hatta tutuklanan kişilerin dahi mahkemeye kelepçe ile getirilme şartının olmadığı savundu. Arıklı, “Kaçma endişesi taşımayan ve tehlikeli olmayan kişilere kelepçe uygulamasına derhal son verilmelidir” dedi.

TALAT: YILLADIR BU UYGULAMALARI ELEŞTİRİYORUZ
CTP Milletvekili ve Girne İlçe Başkanı Ongun Talat, Polis Genel Müdürlüğü’nün sahte reçete soruşturmasındaki zanlılara kelepçe takılması ve duvar önüne dizilmesi gibi uygulamalarını eleştirerek, “Polis Genel Müdürlüğü bu uygulamaları yıllardır yapıyor. Biz hukukçular olarak polisin birçok alanda gerçekleştirdiği hak ihlâllerini yıllardır eleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

ESENDAĞLI: YILLARDIR NEDEN KELEPÇE TAKILMADIĞI SORGULANDI
Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, doktor ve eczacıların, ‘kelepçeli’ fotoğraflarının toplumda yarattığı infiale işaret ederek, bunun sebeplerinden birinin de yıllardır “İnsanlara neden kelepçe takıldığının” değil “Neden kelepçe takılmadığının” sorgulanması olduğunu belirtti. “Polis ise doğru inisiyatif ile çözebileceği bir konuyu bu baskı altında iyice insan hak ve özgürlüklerini ihlal eder bir uygulamaya dönüştürerek işin içinden çıkmaya çalışmış” diyen Esendağlı, “Şimdi de hep birlikte yaratmış olduğumuz bu kaosa hayret içinde bakıyoruz. Tam bir KKTC vakası” dedi.

Diğer Haberler