DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

1,8 milyar insanın konut sıkıntısı var

Küresel çapta, gayrimenkulün değeri her geçen gün artarken, evsizlik sorunu da büyüyor

Küresel çapta, gayrimenkulün değeri her geçen gün artarken, evsizlik sorunu da büyüyor…

 

150 MİLYON EVSİZ VAR
Küresel çapta, gayrimenkullerin değerinin her geçen gün artmasının, evsizlik sorununu da büyüttüğüne dikkat çekiliyor. Konut krizi nedeniyle birçok ülkede, yüzlerce şehirde evsizler orduları ciddi şekilde artarken, sürekli artan konut maliyetleri ise sorunun endişe verici bir boyuta ulaşmasına neden oluyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde açıklanan verilere göre dünya üzerinde 1.8 milyardan fazla insan yeterli konuta sahip değil. Veriler ayrıca, her yıl tahminen 15 milyon kişi zorla evinden çıkartıldığını, 150 milyon kişinin ise hayatını evsiz olarak sürdürdüğünü gösteriyor.

KONUT KRİZİNİN NEDENİ
Uzmanlara göre, konutun finansal bir araç olarak kullanılmaya başlanması, konut krizinin niteliğinin değişmesini de beraberinde getirdi. Finansallaşma olarak bilinen; konutlara, bir insan hakkı ve onurlu bir yaşamın temeli olarak değil, bir meta olarak öncelik tanıyor. Hükümetler; ekonomik aktörlere fayda sağlayan düşük faiz oranları, tercihli vergi uygulamaları ve niceliksel/parasal genişleme politikaları sunarken kiracılar için sıkıntı çözülmüyor. Dünya genelinde milyonlarca ev boş tutulup milyonlarca insan sokaklarda uyurken, evlerin değeri de artıyor.

 GAYRİMENKUL DEĞERİ 260 TRİLYON
Verilere göre, evsizlik artmaya devam ederken gayrimenkulün de değeri artıyor ve bu durum da konuta en çok ihtiyaç duyanların konuta erişimini giderek zorlaştırıyor. Küresel çapta konut amaçlı gayrimenkullerin değeri 260 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bu rakam, küresel çaptaki gayri safi yurtiçi hasılasından (GSYİH) birkaç katını aşarken, bu gayrimenkullerin yatırımcılarına hala çok para kazandırdığı tahmin ediliyor. Uzmanlar dünya genelinde yaklaşık 255 milyar metrekare bina bulunduğu belirtirken, her yıl yaklaşık olarak 5,5 milyar metrekare bina inşa ediliyor. Bu miktarın her hafta Paris büyüklüğünde bir şehir inşa etmekle eşdeğer olduğu hesaplandı.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu