DünyaEkonomiGenelKıbrısManşet

194 milyar dolar ekonomik kayıp

Doğal afetler on binlerce can almasının yanı sıra ekonomilere de büyük darbeler indiriyor

Doğal afetler on binlerce can almasının yanı sıra ekonomilere de büyük darbeler indiriyor

 2022’DEN 48 MİLYAR DOLAR FAZLA
 Doğal afetler on binlerce can almasının yanı sıra ekonomilere de büyük darbeler indiriyor. Merkezi Londra’da bulunan sigorta ve risk yönetim şirketi Aon, bu yılın ilk yarısında dünyadaki doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplara ilişkin öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Ocak-Haziran dönemindeki küresel doğal afetlerin yol açtığı ekonomik kayıplar 194 milyar dolar oldu. Bu rakam, 21. yüzyılda, her yılın ilk yarısını kapsayan ekonomik kayıplara ilişkin ortalama 128 milyar doların oldukça üzerinde gerçekleşti. Geçen yıl ise dünyadaki doğal afetler, 6 aylık dönemde 143 milyar dolar ekonomik kayıp yaratmıştı.

TÜRKİYE VE SURİYE DEPREMLERİ
Dünyada bu yılın ilk yarısındaki doğal afetler kaynaklı ekonomik kaybın 91 milyar dolarını, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye’de ve Suriye’de yarattığı kayıplar oluşturdu. Aon’un verilerine göre, söz konusu kayıpların 5,6 milyar doları sigortadan karşılandı. Türkiye’de 11 ili etkileyen 6 Şubat depreminde 49’u KKTC vatandaşı olmak üzere 51 bine yakın kişinin can verdiği belirtiliyor. Suriye’de de yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü savunulurken, birçok bağımsız kaynak özellikle Türkiye’deki ölü sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.

COĞRAFYALARA GÖRE FELAKETLER
Aon’a göre dünyanın her bölgesinde toplumların afet riskiyle karşı karşıya olmasına rağmen 6 aylık kayıpların sadece %27’si sigortalı. Coğrafyalara göre doğal afetlerin yol açtığı ekonomik yıkım:

* Türkiye ve Suriye’deki depremler de dahil Orta Doğu ve Afrika bölgesi: 111 milyar dolar.

* ABD şiddetli fırtınalar ve en az 13 ayrı olay: 35 milyar dolar.

* Brezilya, Arjantin ve Uruguay’ı etkileyen kuraklık: 9,9 milyar dolar

* İtalya’daki Emilia-Romagna sel felaketi: 9,7 milyar dolar

* İspanya’da kuraklık: 5,6 milyar dolar.

* Yeni Zelanda’daki siklon ve sel olayları, Kanada’daki orman yangınları ve hala devam eden aşırı sıcak hava dalgaları yüksek ekonomik kaybı tetikliyor.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu