GenelKıbrısManşet

200 yıllık değirmen görenleri hayran bırakıyor

Balabayıs (Bellapais) köyünde görülmeye değer bir güzellik…

DEVRİM DEMİR

Balabayıs (Bellapais) köyünde görülmeye değer bir güzellik…

200 YILLIK DEĞİRMEN

Kıbrıs’ın tarih kokan köylerinden biri olan Balabayıs (Bellapais) köyünde 200 yıllık değirmen görülmeye değer. 1800’lü yıllarda kurulan ve içinde zeytinyağı ile un çıkarılan tarihi değirmen, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, İngiltere’den getirilen ‘Ruston’ marka dizel Motorun kayış kasnak sistemi ile 1974 yılına kadar çalıştırıldı. 200 yıla aşkın bir süre el gücü ile çalıştırılan tarihi değirmen, 19774 yılından sonra kaderine terk edildi.

RESTORESİ 2 YIL SÜRDÜ

Uzun yıllar atıl durumda olan tarihi değirmen köy halkının Turizm Bakanlığı’na talep yazısının ardından bakanlık tarafından koruma altına alındı. 2011 yılında restore edilmek üzere tadilata alınan tarihi değirmen, 2011-2013 yılları arasında restore edilerek, ‘Müze-cafe/bar ve restoran’ olarak hizmete girdi. Tarihi değirmen, Tevfik – Dilek Ataç çifti tarafından 10 yıldır aktif bir şekilde canlı tutuluyor ve yurt dışından gelen turistlerin de büyük ilgisini çekiyor.

DEĞİRMENLE KIBRIS KÜLTÜRÜ DE YAŞATILIYOR

Tarihi değirmenin iki yüz yıllık kapılarını Girne Gazetesi’ne açan Ataç çifti, güler yüzü ve samimi sohbeti ile konuklarını kendilerine hayran bırakıyor. Yemeğinden, tatlısına, içeceğine kadar buram buram Kıbrıs kokan değirmende görülmeye değer güzellikler mevcut.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu