EkonomiKıbrısManşet

Çakıldık! Dünden bugüne fakirleştik

Türk Lirası, “dünyanın en değersiz parası” olmaya adım adım yaklaşıyor.

Türk Lirası, “dünyanın en değersiz parası” olmaya adım adım yaklaşıyor.

 £: 29.00   €: 25.15  $: 23.40

ADIM ADIM DEĞERSİZLEŞİYOR
Türk Lirası, “dünyanın en değersiz parası” olmaya adım adım yaklaşıyor. TL’deki kayıplar dün sabahın erken saatlerinde “dehşet” verici düzeye çıkarken, saat 15.10 itibarıyla dolar TL karşısında 7.4; Euro %8.22; sterlin de %7.65 oranında artış göstermişti. Aynı dakikalarda KKTC serbest piyasasında dolar 23.40 TL’den; Euro 25.15 TL’den; sterlin ise 29.00 TL’den satılıyordu. KKTC serbest piyasasının dün itibarıyla Kapalı Çarşı fiyatlarının da üzerine çıktığı dikkati çekerken, birçok banka döviz masalarını kapattı.

 UÇTUK MU, ÇAKILDIK MI?
Ülkede hükümeti oluşturan partiler, “bir” milletvekili için 25 Haziran’da yapılacak seçim için “uçuyoruz” propagandaları yaparken, halk (dün itibarıyla) “çakıldık” diyor. Ülke kamuoyunda ve sosyal medyada gün içinde dövizle ilgili paylaşımlar büyük oranda arttı. Ancak, Başbakan Ünal Üstel, TC-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü konusundaki açıklamasına dövizi de ekleyerek, “Hiç kimse dövizdeki yükseliş ve hayat pahalılığı nedeniyle halkımızın moralini bozmaya, ümitsizliğe itmeye de kalkışmasın” dedi. Ünal’ın bu açıklaması halk arasında eleştiri aldı.

 ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKMAYACAK
Öte yandan, ekonomistlere göre, “Piyasalar TC Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in şapkadan tavşan çıkaramayacağını çok erken fark etti.” Türkiye’de dolar kuru için yeni dönemde hangi seviyeye kadar yükselir konusunda rakamlar havada uçuşmaya devam ederken, yabancıların dövizini bozmaya ikna olabileceği ve ihracatçının rahatlıkla iş yapabildiği bir kur seviyesinin referans alınabileceği belirtiliyor. Ekonomist Alaattin Aktaş, dünkü kriz için, “Baraj kapakları sonuna kadar açıldı. Halı kaldırılınca altına süpürülenler ortaya saçıldı” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu