EkonomiGenelKıbrısManşetToplumYaşam

2022’de yeni konut üretimi düşebilir

Türkiye'de fiyat artışlarından dolayı sermayesi düşen şirketlerin bu yıl daha az konut üreteceği hesaplanıyor.

Ülkede hem kurda hem de maliyetlerde artış var, birçok müteahhittin ise yeterli sermaye birikimi yok.

YILDA 800 BİN ADET YENİ KONUTA İHTİYAÇ VAR… Türkiye’de her yıl 800 bine yakın yeni konuta ihtiyaç duyulurken, fiyat artışlarından dolayı sermayesi düşen şirketlerin 2022’de daha az konut üreteceği düşünülüyor. Son 3 yıldır yeni konut üretimi talebin altında kalırken, arz yetersizliği nedeniyle 2021 yılında evlerin satış fiyatları %97, kiralama fiyatları %83 oranında arttı. 2021’in ilk 9 ayında 480 bine çıkan yapı ruhsat sayısının yılsonunda 600-650 bin adet seviyesine geleceği beklentisi, sektöre umut vermişti ancak, artan maliyetler 2022 yılı için belirsizlikleri artırdı. Konut üretiminin düşmemesi adına şirketlerin işletme sermayesinin KGF tarzı krediyle desteklenmesi öneriliyor.

“HER ÇEYREKTE 200 BİN YENİ RUHSAT LAZIM”… İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman, son iki yılda verilen ruhsat sayısının arttığını, ancak halen uzun yıllar ortalamasının altında olduğunu kaydetti. Genel olarak her çeyrekte 200 bin yeni ruhsatın alınması gerektiğini kaydeden Büyükduman, “Yıllık 800 bin konut üretmemiz gerekiyor. Bunu yapamadığımız her dönemde arz tarafımız eksik kalıyor. Dolayısıyla 2019 ve 2020 yılında alınan ruhsat sayısı çökmüştü. 2021 toparlama yılı oldu. Ama daha önceki performansı yakalayabilmiş değiliz” dedi.

“SERMAYE BİRİKİMİNİ DÜŞÜRDÜ”… 2021’in son çeyreğinde 150-170 bin yeni ruhsat alınmış olması halinde yıl bazında alınan toplam ruhsatın 650 bini bulabileceğini söyleyen Büyükduman, “Ancak önümüzdeki dönemlerde bu sayılar ciddi çökebilir. Çünkü hem kurda hem de maliyetlerde artış var ve birçok müteahhit için yeterli sermaye birikimi yok. Müteahhitlerin %90’ı sokak arasında 10 ila 20 arasında daire yapanlardan oluşuyor. Bu müteahhitler 10 milyon liralık inşaat yapacaksa cebinde 3-4 milyonu olmadan başlıyor. Belli bir noktadan sonra ise satarak tamamlıyor. Şimdi 10 milyon lira ile başlayacağı proje 20 milyon lira oldu. Müteahhitler projelerini küçültmek zorunda kalacaklar” açıklamasını yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu