EkonomiGenelManşetTürkiye

2023’te askeri harcamalar 2,4 trilyon dolarla rekor kırdı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, “küresel askeri harcamaları” açıkladı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, “küresel askeri harcamaları” açıkladı

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla hızla artan askeri harcamalar tüm zamanların zirvesine çıktı

Türkiye’nin 2023’deki askeri harcamaları bir önceki yıla göre %37 artarak 15,8 milyara çıktı

KİŞİ BAŞINA 306 DOLAR

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Küresel askeri harcamaların, 2023’te bir önceki yıla göre reel olarak %6.8 artışla 2 trilyon 443 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü belirtilen raporda, geçen yılki artışta, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu vurgulandı.

Raporda, küresel askeri harcamaların 9 yıldır art arda yükseldiği ve son 3 yıldır rekor yenilediği kaydedilerek, küresel olarak kişi başına askeri harcamanın 306 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı ifade edildi.

ZİRVEDEKİ 5 ÜLKE

2023’te en çok askeri harcama yapan 5 ülke ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Suudi Arabistan olurken, bu ülkelerin harcamaları dünya toplamının %61’ini oluşturdu. ABD’nin harcamalarının %2.3 artışla 916 milyar dolara çıktığı aktarılan raporda, Çin’in harcamalarının 296 milyar dolara; Hindistan’ın harcamalarının da 83,6 milyar dolara çıktığı bildirildi. 109 milyar dolarlık harcamayla Rusya ve 75,8 milyar dolarlık harcamayla Suudi Arabistan da en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer aldı.

TÜRKİYE 15,8 MİLYAR

Türkiye’nin 2014-2023 döneminde askeri harcamalarının %59 arttığına işaret edilen raporda, ülkenin 2023’deki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre %37 artarak 15,8 milyar dolar olduğu bildirildi. İsrail’in askeri harcamaları geçen yıl %44 artarak 27,5 milyar dolara ulaşırken, İran’ın harcamaları ise %0,6 artışla 10,3 milyar dolara yükseldi. Ukrayna’nın askeri harcamaları ise %51 artışla 64,8 milyar dolara yükseldi

ENDİŞE BELİRTİLDİ

Çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma gibi alanlarda araştırma yapıp raporlar hazırlayan SIPRI araştırmacılarından Nan Tian, geçen yıl askeri harcamalardaki benzeri görülmemiş artışın, barış ve güvenlik alanındaki küresel bozulmaya doğrudan bir yanıt olduğunu belirtti. Tian, “Devletler askeri güce öncelik veriyor. Fakat giderek daha değişken hale gelen jeopolitik ve güvenlik ortamında bir etki-tepki sarmalına girme riskiyle karşı karşıyalar” ifadesini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu