DünyaEkonomiGenelManşet

2023’te en fazla küçükler büyüyecek!

Economist Intelligence tarafından hazırlanan 2023 özel sayısında küçük ekonomilere dikkat çekildi!

BÜYÜK EKONOMİLERDE RESESYON

The Economist’in araştırma birimi Economist Intelligence tarafından hazırlanan 2023 özel sayısında pandemi ve Ukrayna Savaşı sonrası gelişmiş ekonomilerin önemli bir kısmında resesyon veya yavaşlama görüleceği vurgulandı. Çalışmada, 2023’te büyümenin şampiyonlarının küçük ekonomiler olacağı öngörülüyor. Ukrayna Savaşı, yüksek enflasyon, enerji krizi, resesyon, yükselen faizler, güçlü dolar ve jeopolitik riskler gelecek yıla damga vurması beklenen ana unsurlar. Rekor enflasyonun getirdiği geçim krizleri ve başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere merkez bankalarının faizleri yükselterek soğutmaya çalıştığı enflasyon 2023’te de bizimle.

TÜRKİYE İÇİN ZOR GEÇECEK

Fed’in faiz artışlarıyla birlikte doların güçlenmesi birçok gelişmekte olan ekonominin alım gücünü düşürecek ve borçlanma maliyetlerini yükseltecek. Çin gibi dış borcu yüksek olmayan ve güçlü bir imalat sektörü bulunan ekonomiler ile petrol zengini Körfez ülkelerinin güçlü dolara rağmen dirençli kalması bekleniyor. Ancak, Türkiye gibi dış borcu yüksek ve ihracat pazarları daralan ekonomilerin güçlü dolardan daha çok olumsuz etkileneceğine dikkat çekiliyor. Güçlü doların gelişmekte olan ekonomilerin alım gücünü zedelemesinin Avrupa Birliği gibi sanayileşmiş ekonomilerin ihracat ürünlerine olan talepleri yavaşlatması öngörülüyor.

İLK 10’DA GELİŞMİŞ ÜLKE YOK

Özel sayıda, 2023’te hızlı büyüme beklenen 10 ülke arasında tek bir gelişmiş ekonomi bile bulunmuyor. Economist Intelligence öngörülerine göre 2023’te en hızlı büyüyen ekonomi petrol ve doğalgaz üretimini artırarak enerji krizi yaşanan bir dönemde emtia ihracatının yükselten Guyana olacak. İkinci ve üçüncü sırada yine petrol gelirlerine sahip Libya ile Venezüella var. Anguilla, Maldivler ve Samoa küresel turizmdeki canlanmadan; Rwanda sağlanan istikrarlı ekonomiden, Fildişi Sahili ve Senegal ise petrol üretimlerinden faydalanacak. İmalat sektöründeki gücüyle 10 ekonomi arasında girebilen tek ülke ise Vietnam oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu