DünyaKıbrısManşetToplum

2024 hakkında 10 şifreli mesaj

İngiliz The Economist dergisi, her yeni yıla bakış kapağında yaptığı gibi çok ilginç mesajlar verdi

İngiliz The Economist dergisi, her yeni yıla bakış kapağında yaptığı gibi çok ilginç mesajlar verdi!


*1’nci mesaj: Kapağa gizlenen 10 mesajdan ilki, 2024’te tüm dünyada yapılacak 70’den fazla seçimle ilgili… Kapağın tam ortasında bulunan oy sandığı ile önümüzdeki yıl 4.2 milyar kişinin yaşadığı ülkelerde seçimlerin yapılacağının altı çizildi. Bu rakam, global nüfusun yarısı.

 

*2’nci mesaj: Eski ABD Başkanı Donal Trump’ın silüetini kapakta kullanan derginin ikinci mesajı da “ABD’nin küresel seçimi” hakkında… 3’te 1 şansa sahip olan Trump’ı başkan olması, dünyayı etkileyecek. Dergiye göre, “Rus lider Vladimir Putin’in kaderi, Ruslardan daha çok ABD’li seçmenin elinde!”

 

*3’üncü mesaj: Avrupa, Ukrayna’ya daha çok askeri ve ekonomik destek verip, AB üyeliğinin yolunu açmalı.

 

*4’üncü mesaj: Merak edilen bir diğer konu da kapakta füze çizimleriyle işaret edilen Ortadoğu’daki savaşın akibeti…

 

*5’inci mesaj: “Çok kutuplu bozuklukla” ilgili. “Amerika’nın Asya’ya dönme ve yükselen Çin ile rekabetine daha fazla odaklanma planı, Ukrayna’daki ve şimdi de Gazze’deki savaş nedeniyle raydan çıktı.

 

*6’ncı mesaj: Dergiye göre, 2024 “ikinci bir Soğuk Savaş’a gebe.” Ancak, ABD’nin karşısında bu kez Çin olacak. “Rusya’nın da dikkati dağılmış durumda ve nüfuzunu kaybediyor. ABD’nin ‘tek kutuplu dönemi’ sona erdiği için dünya daha fazla çatışmaya hazırlanıyor.”

 

*7’nci mesaj: Yenilenebilir enerjiye işaret eden dergiye göre, 2024’te enerji haritaları değişecek ve lityum, bakır ve nikel çok daha fazla önem taşırken; petrol ve gaz daha az önem taşıyacak.

 

*8’inci mesaj: Batılı ekonomiler 2023’te beklenenden daha iyi performans gösterdi ancak henüz durum kontrolden çıkmış değil ve faiz oranlarının ‘daha uzun süre yüksek’ kalması, resesyonlardan kaçınılsa bile hem şirketler hem de tüketiciler için sıkıntılı olacak. Çin, deflasyona düşebilir.

 

*9’uncu mesaj: Yapay zekâ 2024’te gerçekleşiyor.

 

*10’uncu mesaj: Paris Olimpiyatları ve Ay misyonları insanların “birlik ve beraberliği” tadabileceği sinyallerini de veriyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu