KıbrısManşet

22 Ocak saldırıları hakkında Afrika Gazetesi’nin açtığı dava başladı

Demokrasiye kara bir leke olarak tarihe geçen 22 Ocak saldırıları hakkında Afrika Gazetesi'nin açtığı dava başladı.

Afrika Gazetesi’ne 22 Ocak 2018’de düzenlenen saldırının faillerinden 9 kişinin isminin açıklanması ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın Cumhurbaşkanına gönderdiği raporun paylaşılması için açılan davanın ilk duruşması bugün gerçekleştirildi. Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Yargıç Talat Usar’ın huzurunda bu sabah görülen davanın, davalılara tebliğler yapıldıktan sonra ilerletilmesine karar verildi.

Afrika Yayıncılık LTD ve sahibi Şener Levent adına avukat Öncel Polili’nin açtığı davada Afrika olaylarında tespit edilen ancak ceza davası açılmayan 9 kişinin isminin açıklanması ve yaşanan olayların ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya gönderilen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK)’nın raporu talep ediliyor.

Afrika Yayıncılık LTD ve Şener Levent’in davacı olduğu ve 2 milyon lira tazminat istenen davada; Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, Polis Genel Müdürü Yardımcısı Yüksel Öğmen, PGM’den Vasfi Arkin, Cumhurbaşkanlığından Asım Başaranel, Özel Harekat Müdürlüğü’nden Kasım Kuni ve Günay Karacamert, ve KKTC Başsavcısı dava edildi.

DEMOKRASİYE KARA LEKE: 22 OCAK OLAYLARI
Demokrasiye kara bir leke olarak geçen olaylar, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika gazetesini hedef göstermesinin ardından yaşanmış, Afrika Gazetesi önüne yürüyen güruh gazeteye taşlı, sopalı saldırı düzenlemişti.
Afrika Gazetesi’nin Türkiye’nin Suriye’de Afrin’e yönelik başlattığı operasyona ilişkin “Türkiye’den bir işgal harekatı daha” manşetini protesto etmek isteyen kalabalık Lefkoşa’yı savaş alanına çevirmişti.
Saldırıda gazeteye ait tabela sökülmüş, camlar indirilmiş, binaya bayrak asarak tekbir getirilmişti. Emniyet güçleri olay yerinde olduğu halde saldırganları engellememiş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın olay yerine gelmesinin ardından Çevik Kuvvet ekibi kalabalığı dağıtmaya çalışmıştı. Gazeteyi taşladıktan sonra KKTC Meclisinin damına çıkan saldırganlar Meclis’in damına da bayrak dikerek Meclis’i basmaya teşebbüs etmişti.

SADECE 6 KİŞİ TUTUKLANDI
22 Ocak olayları ile ilgili Ümit Taş, Ahmet Türkmen, Bayram Ak, Mehmet İpek, Oktay Güney ve Abdülhadi Doğan tutuklanarak mahkemeye çıkarılmış, “ayaklanma, kanunsuz topluluk, kasti hasar, mülke tecavüz” suçlarından dava okunmuştu. Zanlılar 1 ayı geçmemek kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilmişti. Kısa sürede başlayan dava Abdülhadi Doğan’a 4 ay, Oktay Güney’e 2 ay, Mehmet İpek’e 6 ay, Bayram Ak’a 3 ay, Ahmet Türkmen’e 6 ay, Ümit Taş’a 3 ay hapis cezası ile sonuçlanmıştı. Ardından kısa süre içinde suçlular Şartlı Tahliye Kurulu’nun kararı ile serbest bırakılmıştı.

KAYNAK: BUGÜN KIBRIS

Diğer Haberler

Başa dön tuşu