EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşet

260 Euro’ya kadar akaryakıt serbest

Avrupa Komisyonu, Kuzey Kıbrıs’tan alınan akaryakıtı durdurma çabası içindeki Rum yönetimine sert çıktı:

 GÜMRÜĞE TOKAT
Avrupa Birliği Komisyonu, Kıbrıslı Rumların, Kuzey Kıbrıs’tan akaryakıt almasının önüne geçmeye çalışan Rum Yönetimi’ne “dur” dedi. Rum basınına göre Komisyon bu konuda yeni bir açıklama daha yaptı ve “Akaryakıt, şahsi kullanımdır. 260 Euro’yu geçmediği sürece Yeşil Hat üzerinden taşınan mallar arasındadır” vurgusunu kullandı. Politis gazetesi, “Komisyon’dan Ayrı Ayrı Tokat” başlıklı haberinde, AB Komisyonu’nun üç gün içerisinde, Rum Gümrük Dairesi’ni “iki kez” ortada bıraktığını yazdı. Alithia ise “Kuzey’den akaryakıt alınması konusunda vatandaşlara yeşil ışık yakıldı” dedi.

TİCARİ AMAÇLI DEĞİL
 AB Komisyonu yetkililerinden Stefan De Keersmaecker’in açıklamasına yer veren Politis, bu açıklamanın ardından Rum Gümrük Dairesi’nin geri adım attığını belirtti. Habere göre, Yeşil Hat Tüzüğü’ne atıfta bulunan Keersmaecker, Yeşil Hattı geçen kişilerin kişisel bagajlarında bulunan malların, kişi başına 260 Euro’yu geçmediği ve ticari amaçlı olmadığı sürece (10 litreyi geçmeyen bidonlar dâhil), özel tüketim vergisinden veya başka vergilerden muaf olduğunu belirtti. Keersmaecker, kişisel ve aile kullanımına yönelik ürünlerin ticari olarak addedilmediğini de vurguladı.

YASAK ÜRÜN DEĞİLMİŞ!
Rum Gümrük Dairesi geçtiğimiz hafta, “Akaryakıtın da Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında bulunmadığını ve yasak ürünler arasında yer aldığını” açıklarken, AB Komisyonu’nun çıkışının ardından, “Akaryakıtın kişisel kullanım olması ve 260 Euro’yu geçmemesi durumunda miktarlara el koymayacağını, ceza kesmeyeceğini ayrıca, taşınabilir bidonların ise 10 litreyi geçmemesi gerektiğini” duyurdu.

HRİSTODULİDİS ARA SIRA’YA TAKILDI
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ise Avrupa Komisyonu’nun açıklamasını Haravgi’ye değerlendirdi. Hristodulidis, Komisyonla hemfikir olduğunu ifade etmesine rağmen, şu ifadeleri kullandı: “Komisyonu’nun ne dediğine bakınız. Ara sıra kullanımdan söz ediyor, aksi halde bu ticari hale gelir, haksız rekabet olur ve başka sorunlar ortaya çıkar. Akaryakıt ticari amaçlı olmamalı, tüzük çerçevesinden çıkılmamalı.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu