KıbrısManşet

3 bölgeli sistem ile erken seçime gidelim

TKP-YG Başkanı Mehmet Çakıcı seçim sisteminin değişerek hemen erken seçime gidilmesini istedi

Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, kendine erken seçim hükümeti diyerek kurulan UBP-DP- YDP hükümetinin çok kısa bir dönemde Kıbrıs Türk halkının Covid-19 pandemisi ile boğuştuğu ve ekonomik zorluklar yaşadığı bir dönemde gerek bakan değişikliği ve parti içi güç kavgaları gerekse kurultay kavgaları ile ülkeyi bir kaosa sürüklediğini savundu.

Çakıcı, Maalesef bu karışıklıktan her 3 partinin de sorumlu olduğunu dile getirerek, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda değişiklik yapılarak derhal seçime gidilmesi gerektiğini belirtti. Çakıcı şöyle devam etti, “Benim tarafımdan 2017’de 3 bölgeli seçim sistemi meclise sunulmuş ve Meclis’te özellikle UBP, CTP ve DP’nin oylarıyla maalesef reddedilmişti. O dönemde yine aynı partiler tarafından hışımla savunularak KKTC Meclisi’nden geçen ve bugün yürürlükte olan bu bozuk seçim yasası 2018’deki seçimde %12 oyun geçersiz olmasına sebep olmuştu.

Bu seçim sisteminin yürümeyeceğini söyleyerek 3 bölgeli bir seçim önerisi KKTC Meclisi’ne tarafımdan sunulmuştu. Bu öneride 1. Bölge olarak Girne-Güzelyurt ve Lefke’nin 16 milletvekili ile, 2. Bölge Lefkoşa 16 Milletvekili ile ve 3.Bölge Mağusa ve İskelenin’de 18 Milletvekili ile temsili söz konusuydu. Karma ve tercih sistemi de önerimde değişmiyordu. Umarım 2017’de yaptıkları hatalarını düzeltirler ve doğru dürüst insanların kolayca anlayıp oy vereceği bir seçim ve halk oylaması yasası ile en geç 2021 Ekim’de erken seçime gideriz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu