NASA, Mars’taki çalışmalarına devam ediyor. Kızıl gezegende yaşam için kalıntılar arayan Uzay Ajansı, bu bölgeden çeşitli toprak ve kaya örnekleri getirmeyi amaçlıyor. Mars yüzeyinde araştırmalar devam ederken, kızıl gezegendeki toprak örnekleri farklı amaçlara da hizmet edebilir.
3 boyutlu yazıcı ile büyük tasarruf sağlanabilir
Washington Eyalet Üniversitesi’ndeki (WSU) bir araştırma ekibi, Mars’taki kaya örneklerinin 3D yazıcıyı besleyebilecek “yüksek performanslı bir malzemeye” dönüştürebileceğini ortaya koyuyor. Akademisyenler, bu gelişme ile Mars’a yolculuk konusunda büyük kolaylık sağlanabileceğini belirtiyor.
Mars kaya ve toprağının 3 boyutlu yazıcılarda kullanılması ile temel araçların ve roket parçalarının bu gezegende üretilebileceği belirtiliyor. Ayrıca bu sayede ağır yüklerin Mars’a taşınması zorunluluğunun da ortadan kalkabileceğine inanılıyor.
Ağır malzemeleri taşımanın oldukça maliyetli olduğu uzay görevlerinde 3 boyutlu yazıcıların bu şekilde kullanılması büyük bir rahatlık yaratabilir. 1 kg’lık malzemeyi Dünya’nın yörüngesine çıkarmanın fazladan 54 bin dolar maliyet getirdiği uzay görevleri bu sayede çok daha kolay hâle gelebilir.
Uzmanlar uygun bir malzeme oluşturabilmek için Mars kaya tozunu Titanyum alaşımı ile bir araya getirdi. Bilim insanları bu karışımı oluşturmak için ise malzemeleri güçlü bir lazer ışını ile 2 bin dereceye kadar ısıttı. Ortaya çıkan malzemenin ise tek başına Titanyum karışımından hem daha hafif hem daha güçlü olduğunu belirtiyor.
Öte yandan oluşturulan maddenin soğutulduktan sonra maalesef çatladığı belirtiliyor. Yüzde 5 kaya, yüzde 95 Titanyum alaşımından oluşan malzemenin bu sonuca rağmen umut vadettiği ifade edildi. Uzmanlar, gelecekte daha fazla Mars toprağı ve kayası kullanılarak oluşturulabilecek yeni karışımların mümkün olacağına inanıyor.
Yüzde 5’lik oran gözünüze küçük geliyor olabilir. Ancak taşıma ağırlığındaki küçük bir azalma bile yüzbinlerce dolarlık tasarruf sağlayabilir.