EğitimKıbrısManşet

Kıbrıs Türkçesi neden kulağa çok tatlı gelir?

Adaya gelen Türkler, eski Türkçe’ye en yakın dilleriyle buraya yerleşmişlerdir ve Türkiye’deki Türklerden de bu zamanda farklılaşmaya başlamışlardır

Merhabalar sevgili Gıynık okuyucuları.

Özelligla Kıbrıslı olup Türkiye’yi ziyaret edenlerin çok duyduğu o önemli cümleden bahsedeceğim size. ‘Ay sizin konuşmanız çok tatlı ya!’

Eminim bu cümleyi Kıbrıslı olmayan en az bir kişiden duymuşsunuzdur.

Peki hiç sorguladınız mı bunu duyma sebebimiz ne diye?

Genellikle Standart Türkçede olan T harflerini D olarak kullanırız; mesela dadlı. Ya da Kız yerine Gız deriz, ben de yerine ben da

Aslında bunların tek sebebi, zamanında adaya gelen Türklerin, Türkiye’deki Türklerle iletişiminin kesilip bir daha da oradakilerle kolayına etkileşime geçememesidir.

Adaya gelen Türkler, eski Türkçe’ye en yakın dilleriyle buraya yerleşmişlerdir ve Türkiye’deki Türklerden de bu zamanda farklılaşmaya başlamışlardır.

İzole olarak adada kalan Kıbrıslı Türkler, o zamanlar Türkiye’deki dil değişimlerine uğramayacak, aksine kendi bildikleri eski Türkçeyi aralarında yaşatmaya devam edecekti.

Böylelikle farklı tarihsel etkileşimlere ve dil tembelliğine uğrayan Standart Türkçe ‘değil mi?’ sorusunu ‘di mi?’ olarak okuyacakken, adada orijinalliğini yitirmemiş Kıbrıslı Türkler hala ‘değil?’ kelimesini yükselen entonasyon ile kullanıp soru haline getirecektir.

Akabinde ise büyük ünlü uyumu uygulanmayıp ben de yerine ben da kullanımda kalacak ve yaşadığımız kardeş toplumların dillerinden de özellikler katacaktık dilimize.

Mesela ‘ben da hoverledim tomofili yerimo galsın’.

Böylelikle işte o tatlı dil oluşacaktır. Aslında Türkçe benliğine ve orijinalliğine en yakın, henüz kuralların bile etki edemediği Kıbrıs ağzı.

Bazı kişiler tarafından ‘bozuk Türkçe’ olarak nitelendirilen bu nadide dili bir daha mercek altına alıp, asıl bozulan kelimelerden ‘örneğin; di mi?’den yola çıkarak, aslında hangisinin daha bozuk olduğuna karar verilmelidir.

Bir sonraki yazıma kadar hoşça kalın.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu