KıbrısManşet

3 sendika: Zamlar devam ederse biz de devam edeceğiz

3 sendika başkanın açıklamasının ardından boş tencereler Başbakanlık kapısına asıldı ve eylem sona erdi.

SAAT 11.22

Eylemciler KTAMS önünde başlayarak Başkanlık önüne kadar yürümesinin ardından sloganlar, yuhalamalar, tencere, tava sesleri ile eylemlerine devam etti.

3 sendika başkanın açıklamasının ardından boş tencereler Başbakanlık kapısına asıldı ve eylem sona erdi.

SAAT 11.14 

Konuşmaların ardından eylemciler ellerinde bulunan kaynatamadığı, yemek yapamadığı boş tencerelerini Başbakanlık önüne astı

SAAT 11.10

KAMU-SEN Başkanı Metin Atan ise yaptığı konuşmasında “Bu kazıklar var ya bu kazıklar halka acımadan bunu gösterdiniz. Bunun ötesinde sizde bunlardan çekeceksiniz. Ekonomiden sorunlu bakanımız Arıklı, hayatı ucuzlatacağız dedi, her söylediğinde döviz gibi zamlar tavan yaptı şimdi koltuğuna çekilip ahkam kesiyor yapılacak seçimde yine bizlerden oy alacakmış” sözleri ile Enerji ve Ekonomi Bakanı Erhan Arıklı’yı eleştirdi.

On ayda bu ülkeyi perişan ettiniz dönüp bakın arkanıza enkaz bıraktınız. Göreviniz bile sonlanmadan koltuğu bırakıp gittiniz” sözlerine yer veren Atan, eski Başbakan’ı eleştirerek “Saner, tarihin kirli sayfalarında yer alacak” dedi.

MEMUR-SEN’in dün üç sendikayı siyaset yapmakla suçlaması üzerine eylemde cevap veren Metin Atan, “Biz zamlarla uğraşırken sen algı operasyonu yaparak hükümete yalakalık yapıyorsun. Hükümetin yandaşlığını yapıyorsun. Siyaset zaten kendi kendini harakiri yapmıştır” şeklinde konuştu.

Hükümet kurma çalışmalarına devam eden Faiz Sucuoğlu’na da seslenen sendika üyeleri, “Siz de zamlara devam ederseniz sizi de protesto ederiz. Ben yok biz var” diyerek ülkenin şu an içinde bulunduğu enkazı bir kere de hatırlattılar.

SAAT 11.00

KAMU-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu ise konuşmasında, “Bu memlekette KKTC’de neyin ne olduğunu ne olacağının farkında olmayanlara birkaç cümle söylemek istiyorum. Biz güya buraya siyaset yapmaya gelmişiz de olmayan hükümete neyi anlatmaya gelmişiz. Neyin derdindesiniz zamlardan etkilenmediniz, bünyenizi bastırmadı herhâlde. Hepinize sıra gelecek. Hükümet yok diyenlere soruyorum: 10 ay hükümet vardı da ne oldu? Kimse algıyla protestomuzu başka yere çekmesin. Kamu-İş’in amacı emek mücadelesidir. Beni nerdeyse vatan haini ilan ediyorlardı. Sahte milliyetçiler gördük yaptıklarınızı. 10 ay boyunca bu halk sizin yüzünüzü gördü. diyerek istifa eden hükümete bağırdı. Vatandaşa “Başbakan’a hakkınızı helal ediyor musunuz?” sorusunu 3 kez yöneten Ahmet Serdaroğlu’na ‘ordu’ gibi halktan 3 kere “hayır” cevabı yükseldi.

SAAT 10.50

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, “Bu insanların gülüşünü, hayalini umutlarını çaldınız. Ülke yangın yerine dönmüşken insanlar açlıktan inim inim inlerken Cumhurbaşkanı Evliya Çelebi gibi geziyor. Sana da yazıklar olsun Ersin Tatar” diyerek Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sert eleştiride bulundu.

Ersan Saner, Erhan Arıklı ve Fikri Ataoğlu’nun ‘kazıklı voyvoda’ resminin önünde konuşmasını yapan Güven Bengihan, “Yanlış ekonomi politikaları ile  insafsızca kuru ekmeğe muhtaç olan bu halka ekmek, akaryakıt, tüpe zam yaparak halkı açlığa mahkum ettiler. Hepsine yazıklar olsun diyorum. Bugün bu halka bu zamları reva görenlere, onları unutmamak unutturmamak için buradayız hesabını vereceksin. Bu topluma yaptıklarınız için halk sizi en kazıklı voyvodadalar ile cezalandıracaklar” sözlerine yer verdi. Konuşması ardından vatandaşlardan hakkımızı helal etmiyoruz sesleri yükseldi.

SAAT 10.40

Kamu-sen, KTAMS ve Kamu-iş öncülüğünde toplanan eylemciler Başbakanlık önüne geldi.

SAAT 10.20

Başbakanlık önünde polis güvenlik önlemlerini aldı. KTAMS önünde toplanarak Başbakanlık önüne yürüyüşüne devam eden eylemciler, yolda kısa bir bekleyiş yaparak Kamu-İş’in kendilerine katılmasını bekledi.

Tarih bugünü ‘kazıklı voyvoda’ olarak hatırlayacak diyen KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Ersan Saner,Erhan Arıklı ve Fikri Ataoğlu’nu işaret etti.

Başbakanlık önünde yoğun güvenlik önlemlerinin artırılmasının ardından açıklamalarına ” beklesinler geliyoruz” sözlerini ekleyen Bengihan, “Demokratik bir eylem yapacağız, polisin müdahale edeceğini düşünmüyorum, ayrıca polisin demokratik bir eyleme de müdahale etme hakkı da yok “dedi.

SAAT 10.00

Eylemciler Başbakanlık önüne yürümeye başladı. Sokaklarda ‘susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘direne direne kazanacağız’, ‘hükümet sesimizi duysun bu tencereler nasıl solacak?’ sesleri yükselirken tencere, tava ve düdük sesleri de yükselen sese eşlik ediyor.

SAAT 10.00

KAMU-SEN Başkanı Metin Atan açıklamasında artık sona gelindiğini ve zamlar durana kadar da mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Atan, “Son haldeyiz bundan sonrası bizim için daha önemli. Bazı kesimler  siyaset yaptığımızı söylüyor bizim siyaset yapmamıza gerek yok, siyasetçiler kendi kendine siyaseti bitirdi

Bu ülkede hiç zam olmamış gibi her şey yolundaymış gibi bir hava var. Ya doğru düzgün yönetecekler ya da gidecekler. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

SAAT 09.30

Yoğun kalabalık içinde Gıynık mikrofonlarına konuşan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, “Amacımız bu protestonun doğru kişilere gitmesi” diyerek mutfaklarda tencereler kaynamıyor dedi.

Boş tencerelerin içine malzeme alacak paranın olmadığını ifade eden Bengihan 140 TL’ye tüp alamayan halka ekmek için yüzde 25’lik zam yapıldı.

“Bu halkı boş tencerelere muhtaç edenlere burada tepki göstermek istiyoruz. Grev yasaklamaya gelince hükümet oluyor da zamların önüne geçecek bir hükümet yok mu? Bunun anlamı tamamen sorumluluktan kaçmaktır dedi.

SAAT 09.00

Kamu-sen, KTAMS ve Kamu-iş’in bir araya gelerek bugün zamları protesto ediyor.

Tencere ve tavalar ile birlikte saat 09.00’da KTAMS önünde eylem hazırlılarına başlayan eylemciler, zamların artık son bulması için bugün sokaklara döküldüler.

Büyük bir kalabalık ile eylem hazırlığına başlayan eylemciler KTAMS önünde toplanarak saat 10.00’da Başbakanlık önüne yürüyecekler. 7’den 70’e bugün sokaklara dökülen vatandaş artık çözüm istediğini dile getirerek, siyah kurdelelerini bileklerine bağladı.

Dün sendikadan yapılan açıklama ise şu şekilde:

“08:00 – 12:30 saatleri arasında Hastanelerin 112, Acil ve yoğun bakım servisleri hariç diğer tüm işyerlerinde genel grev uygulanacaktır. Greve katılacak olanların siyah kıyafet giymesi ve Sendikamız da imza vermesi gerekmektedir”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu