KıbrısManşet

30 Ağustos Zafer Bayramı mesajları

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ;

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 30 Ağustos zaferinin Anadolu’nun sonsuza dek Türk yurdu olarak kalmasını sağladığını vurgulayarak, “30 Ağustos Zaferi, yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Tatar mesajında, devletten ve egemenlikten vazgeçilemeyeceğini bir kez daha belirtti.

“Türk ulusunun ve kahraman Türk ordusunun, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Anadolu’yu işgal eden emperyalist güçlere karşı verdiği mücadelenin en önemli ve en büyük zaferlerinden biri olan 30 Ağustos Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünü, bir kez daha büyük bir coşku ve heyecanla kutluyoruz” ifadelerini kullanan Tatar, bu zaferin Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlığından hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğinin, esaret altında yaşayamayacağının ve kahramanlığı ile cesaretinin en büyük göstergesi olduğunu kaydetti.

– “Aziz şehitlerimizin emanetlerini asla ayaklar altında çiğnetmeyeceğiz”

30 Ağustos zaferinin esir ve mazlum uluslara ışık, Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesi ile direnişine ise güç ve ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, mesajına şöyle devam etti:

“Halkımız, bu büyük zaferden aldığı güç ve ilhamla en ağır koşullar altında mücadelesine devam etmiş, özgürlük ve bağımsızlığından vazgeçmemiş, esaret alına girmemiş ve faşist EOKA zihniyetine karşı destansı mücadelesi sonrasında kendi vatanı ile egemen devletine kavuşmuştur.

Büyük Önder Atatürk ve silah arkadaşlarının düşmana son darbeyi vurarak denize döktüğü büyük zaferin 100’üncü yıl dönümünü kutlarken, Doğu Akdeniz’de Türk dünyasının bir temsilcisi olarak devletimizden, egemenliğimizden ve özgürlüğümüzden asla vazgeçmeyeceğimizi tüm dünyaya yeniden haykırıyoruz.

Bugün kendi vatanımızda, kendi devletimizin çatısı altında özgür ve egemen olarak yaşıyorsak bunu, vatan bildiğimiz bu topraklar uğruna, omuz omuza çarpışarak şehit düşen mücahitlerimiz ile Mehmetçiklerimize, halkımızın büyük direnişi ile fedakârlığına ve her zaman yanımıza olan Anavatan Türkiye’ye borçluyuz.

Milli mücadele yıllarında yaşadıklarımızı, en karanlık günlerde ortaya koyduğumuz irade, vatan sevgisi ve cesareti, devletimize ulaşmak için hangi yollardan yürüdüğümüzü asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Aziz şehitlerimizin emanetlerini asla ayaklar altında çiğnetmeyeceğiz.”

– “Ağustos ayı, Türk ulusunun zaferler ayıdır”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ağustos ayının Türk ulusu için zaferler ayı olduğunu belirterek, 30 Ağustos 1922; 1 Ağustos 1571; 1 Ağustos 1958; 1 Ağustos 1976 tarihlerinin önemine değindi.

Tatar, “Ağustos ayı, Türk ulusunun zaferler ayıdır. 1071 Malazgirt Zaferi Türk ulusuna Anadolu’nun kapılarını açarken; 30 Ağustos zaferi, Anadolu’nun sonsuza dek Türk yurdu olarak kalmasını sağlamıştır. 1 Ağustos 1571’de Kıbrıs atalarımız tarafından fethedilirken, 1 Ağustos 1958’de halkımızın bağrından doğan Türk Mukavemet Teşkilatı ve 1 Ağustos 1976 tarihinde de ordumuz olan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı kurulmuştur. Kıbrıs’ın, 1571 yılında fethinden hemen sonra atalarımız Anadolu’dan gelerek bu topraklara yerleşirken, o günden bu güne bu topraklar vatanımız olmuştur. Vatan bildiğimiz bu topraklarda; canımız, kanımız, terimiz vardır. Rum tarafının iddia ettiği gibi Kıbrıs Türkleri ‘azınlık’ veya ‘misafir’ değildir; asla olmamıştır ve olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kıbrıslı Türklerin ada üzerinde en az Kıbrıslı Rumlar kadar hak sahibi olduğunu vurgulayan Tatar, dış güçlerin çıkarlarına hizmet eden dayatma çözüm modellerine boyun eğmeyeceğini, müktesep haklardan vazgeçmeyeceğini ve Rum’un azınlığı olmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

– “Crans Montana görüşmelerinde yaşananlar, federal temele dayalı bir antlaşmanın mümkün olamayacağını gözler önüne sermiştir”

Yıllarca devam ettirilen müzakere süreçlerine de değinen Tatar, mesajını şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs konusuyla ilgili olarak 1968 yılında başlayan ve çok uzun yıllar devam eden müzakere süreçlerindeki Rum tarafının uzlaşmaz tutumu ve özellikle Annan Planı referandumu ile Crans Montana görüşmelerinde yaşananlar; federal temele dayalı bir antlaşmanın mümkün olamayacağını, tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermiştir.

Rum tarafının, federal temele dayalı bir antlaşma dâhilinde halkımızın egemenlik ve eşitlik hakkını yok sayması ve ‘sıfır asker sıfır garanti’ dayatması asla kabul edilemez. Rum tarafının federasyon anlayışı, halkımızı azınlık yapmak, Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünü kaldırmak ve Türk askerini Kıbrıs’tan uzaklaştırmayı içermektedir. Burada hedeflenen; federasyonu ENOSİS’e bir sıçrama tahtası yaparak Kıbrıs’ı bir Helen Adası’na dönüştürme hayalidir. Bu hayal asla gerçekleşmeyecektir.

Federal temele dayalı bir antlaşmanın mümkün olamayacağının bir kez daha görülmesinden sonra egemen eşit iki ayrı devletin varlığına dayalı çözüm önerimiz gündeme getirilirken, bu önerimiz ilk kez Cenevre’de masaya konmuştur. Anavatan Türkiye tarafından da desteklenen bu önerimiz, Kıbrıs’ın ve bölgenin yararına olacak olan tek çözüm şeklidir ve bu önerimizden geri adım atacak değiliz. Yeni siyasetimiz, sadece Kıbrıs konusuyla ilgili değil Mavi Vatan dâhil olmak üzere ilgili tüm alanlarda büyük bir kararlılıkla sürdürülmeye devam edecektir.”

Doğu Akdeniz’in Rum tarafının malı olmadığının altını çizen Tatar, Rum tarafının Doğu Akdeniz’de kıyısı bile bulunmayan bazı ülkelerle iş birliği halinde doğalgaz arama ve sondaj faaliyetleri sürdürürken, Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye ile KKTC’yi dışlamaya, denklem dışına itmeye ve doğal kaynaklara tek başına sahip çıkmaya çalışmakla suçladı.

Rum tarafının adayı çevreleyen denizlerde hidrokarbon kaynaklarının eşit hak sahibi olarak iki tarafın katılımıyla oluşturulacak bir komite üzerinden birlikte keşif ve değerlendirilme yapılması tekliflerine bile yanıt vermediğini aktaran Tatar, ‘hakimiyetçi’ zihniyete seyirci kalınmayacağını belirtti.

– “Abdülhamid Han’ın görevine başlamış olması, kararlı duruşumuzun en güncel nişanesidir”

Tatar şöyle devam etti:

“Bu haksız girişimlere karşı eşit hak sahibi olduğumuz doğal kaynaklara Anavatan Türkiye ile birlikte sahip çıkma kararlığı içerisindeyiz.

Türkiye’nin hidrokarbon arama çalışmalarına katılacak dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han’ın görevine başlamış olması, kararlı duruşumuzun en güncel nişanesidir… Abdülhamid Han gemisine refakat eden gemilere Kanlı Noel’de katledilen Murat İlhan, Kutsi İlhan ve Hakan İlhan isimlerinin verilmesi, bu bağlamda çok anlamlıdır ve bize güç katmaktadır.

Anavatan Türkiye ile birlikte belirlediğimiz yeni siyaset yolunda kararlılıkla yürürken, büyük zaferin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmış bulunuyoruz. Bu tarihi günde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını büyük bir saygı ve şükranla, aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimizi selamlıyorum. Yüce Türk ulusunun, halkımızın, kahraman Türk ordusunun, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri mensuplarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum. Malazgirt Zaferi ile Anadolu’yu bir Türk toprağına çeviren, Kurtuluş Savaşı ile Anadolu’yu ebedi bir Türk toprağına dönüştüren atalarımızın izinde, sorumluluk ve cesaretle yürümeye, devletimizi yüceltmeye, her hâl ve koşulda devam edeceğiz.”

 

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre;

“Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, 30 Ağustos Zaferi ile Türk milletini Anadolu’dan atmak isteyenlere karşı unutulmayacak bir ders verildiğini vurguladı.

Meclis Başkanı Zorlu Töre, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, 30 Ağustos’un Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında, Türk milletinin bağımsızlık uğruna gösterdiği azim ve kararlılığın tüm dünyaya ilân edildiği büyük zaferin 100. yılını kutlamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını belirtti.

30 Ağustos Zaferi’nin, tüm imkânsızlıklara rağmen yüreği vatan sevgisi ve imanla dolu kahraman Türk ordusunun, milletle kenetlenerek gösterdiği büyük kahramanlıkların ve şanlı mücadelenin sonucunda elde edilen önemli bir askeri başarı olduğunu ifade eden Töre, “Bu büyük zafer; Türk milletinin sahip olduğu üstün iradenin, vatan ve millet sevgisinin, eşsiz kahramanlığın, güçlü birlik ve beraberliğin de unutulmaz sembolüdür. 30 Ağustos Zaferi ile Türk milletini Anadolu’dan atmak isteyenlere karşı unutulmayacak bir ders verilmiştir” dedi.

Töre, asil Türk milletinin, tarih boyunca yüksek emeller etrafında oluşturduğu kenetlenmenin şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da karşılaşacağımız her türlü badireyi aşmamızı sağlayacağına yürekten inandığını belirtti.

Töre, “Bu duygu ve düşüncelerle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu zaferi bize armağan eden Türk Kurtuluş Savaşı’nın bütün kahramanlarını, kanlarıyla canlarıyla Anadolu’yu vatan yapan ve gözünü bile kırpmadan şehadete yürüyen aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman mensuplarının ve ayrılmaz bir parçası olduğumuz asil Türk milletinin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyorum” dedi.”

 

Kıbrıs Türk Emekli Subaylar Derneği ;

“Kıbrıs Türk Emekli Subaylar Derneği 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Dernek Başkanı Kazım And mesajında, “Dünyanın en güçlü ordularına karşı özgürlük ve bağımsızlık aşkı ile yanan yüce Türk milletinin ulu önder Atatürk’ün liderliğinde, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, sarsılmaz azim ve inancının zaferini 100’üncü yılında millet olarak kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

And, 30 Ağustos’un, Türk insanını küçücük bir coğrafyada esaret altına almak, hatta yok etmek isteyen Sevr planının yırtılıp atıldığı, Anadolu topraklarının gerçek ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun vatanı, bağımsızlığı ve özgürlüğüne kastedenlere karşı tüm dünyaya nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin zafer günü olduğunu belirtti.

And, “Dünya harp tarihinde emsali olmayan, geçilemez denen Yunan savuma hattını çok kısa sürede paramparça ederek aşan, planlama ve icrasıyla hayran olunan, Anadolu’yu ve Türk’ü esaretten kurtaran ve yeni Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin atıldığı bu eşsiz zaferin 100’üncu yıl dönümünde ulusumuzun, kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlar, Bir üst rütbeye yükselen silah arkadaşlarımızı kutlar, şehitlerimiz, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve şükranla anarız.” dedi.”

 

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar;

“Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’ncü yıl dönümü vesilesiyle mesaj yayımladı.

Mahmut Özçınar, mesajında, 30 Ağustos’un, Türkiye’nin bağımsızlığını, egemenliğini ve bütünlüğünü sağlamada en önemli başlangıç noktası, Türk Milleti’nin, varoluşunun yeniden tescil edildiği büyük anlam ve öneme sahip olduğunu vurguladı..

26 Ağustos 1922’de başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanması neticesinde Türk Milleti bağımsız, hür ve demokratik özgürlüğe kavuştuğunu kaydeden Özçınar, “30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, destan yaratan tüm gazi ve şehitleri saygıyla anarken, Türk Ulusu’nun onur ve gurur gününü en kalbi duygularımla kutlarım” dedi.”

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Genel Başkanı Akın Manga;

“Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Genel Başkanı Akın Manga, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle mesajı yayımladı.

Manga mesajında, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde, Türk Kurtuluş Savaşı’ndan aldığı ilham ve Atatürk ilke ve devrimlerini rehber kabul ederek zafere ulaştığını kaydetti.

Manga, “Ne mutlu bizlere ki, Türk ulusunun kopmaz bir parçasıyız. tek Türk milletinin bir devletiyiz. Bugün barış, özgürlük ve güven içerisinde, egemen bir halk olarak yaşıyoruz. Bu günleri, Kıbrıs Türk halkının bağrından çıkan, kahraman mücahitlerimize ve şanlı Türk Silahlı Kuvvetlerimize borçluyuz. Bu kutlu günde, vatan uğruna canlarını feda eden, Mücahit ve Mehmetçikleri saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnet ve saygı ile anıyoruz. Türk ulusunun 30 Ağustos Zafer ve Türk Silahlı Kuvvetleri Gününü yürekten kutluyoruz” dedi.”

 

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği ;,

” Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, 30  Ağustos Zaferi’nin, en zor şartlarda, yokluklar içinde nice kahramanlıklarla kazanılmış büyük bir zafer, Türk Ulusunun direnişi ve kurtuluşu olduğunu belirtti.

Dernek Başkanı Yılmaz Bora, 100’üncu yıldönümünde, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler gününü Türk Ulusunun kopmaz parçası, Yavru Vatan Kıbrıs olarak sevinç, gurur ve güvenle kutladıklarını söyledi.

Bora, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi ve 19 Mayıs 1919’da Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile Kurtuluş Savaşı’nın başladığını, 3 yıl 4 aylık süre sonunda sona erdiğini hatırlattı.

Bugün çok güçlü çağdaş imkan ve olanaklara sahip Türk Silahlı Kuvvetleri’nin iç ve dış kaynaklı her türlü tehlikeyi bertaraf edecek güç, yetenek ve kararlılığa sahip olduğunu vurgulayan Bora, şöyle devam etti,

“Tanrı’ya çok şükür ki Yavru Vatan Kıbrıs’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gölgesi ve koruması altında egemen Devletimize sahip özgürlük ve barış içinde yaşayabiliyoruz. KKTC vardır ve sonsuza kadar yaşayacaktır.

Kopmaz bir parçası olarak onur duyduğumuz Yüce Türk Ulusunun ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 30 Ağustos Zafer Bayramını ve TSK gününü gönülden kutlar, vatan uğrunda canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi saygı ve şükranla anarız.

Ulu Tanrı, Yüce Türk Ulusunun gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetlerini her daim, her yerde muzaffer eylesin.”

 

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ;

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle andı.

İskele Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, mesajında İstiklal Marşı’nda yer alan “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım” ifadelerine yer veren Sadıkoğlu, Türk milletinin kahramanlık destanı olarak nitelediği 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlamaktan duyduğu huzur ve gururu dile getirdi.

Türk ordusu tarafından kazanılan 30 Ağustos zaferinin ilham kaynağı olduğu 20 Temmuz Barış Harekatı’nda Kıbrıslı Türklerin de aynı duyguları yaşadığını kaydeden Sadıkoğlu, mesajında “Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı bize armağan eden İstiklâl mücadelemizin bütün kahramanlarını; minnet ve şükranla anıyor, Türk Ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum.30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun. Ne mutlu Türküm diyene” ifadelerini kullandı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu