EkonomiGenelKıbrısManşet

3’lü zirve! £ 35.55, € 30.55, $ 27.10

Sterlin, Euro ve Dolar dün TL karşısında yeni rekor değerleri gördü

ARTUN ÇAĞA

Sterlin, Euro ve Dolar dün TL karşısında yeni rekor değerleri gördü

 VATANDAŞIN KORKULU RÜYASI

 Dünyanın “en değersiz para birimleri” arasında yer alan Türk Lirası, vatandaşın korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Yılbaşından bugüne %30’dan fazla değer kaybeden TL, dün sterlin, Euro ve dolar karşısında rekor kayıp serisini daha da dibe taşıdı. KKTC serbest piyasasında dün saat 14.15 itibarıyla dolar 27.10; Euro 30.55; sterlin de 35.50 ile tüm zamanların zirve değerini yeniledi. Bu arada, rekor serisini sürdüren ve yatırımcıların güvenli liman gördüğü gram altın da 1,696 TL ile yeni rekorunu kırdı.

ASGARİ ÜCRET 18 STERLİN ERİDİ

 TL’nin erimesini endişe ve çaresizlik içinde seyreden vatandaşlar, yetkilileri “gerçekçi” önlemler almaya çağırdı. Vatandaşlar, asgari ücretin daha vatandaşın eline geçmeden süratle eridiğine dikkati çekerken, yaptığımız hesaplamaya göre belirlendiği gün 461 sterline denk gelen ücret dün %4 kayıpla (18 sterlin) 443 sterline indi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 12 Temmuz’da yaptığı toplantıda devlet ve işverenin oylarıyla yeni ücreti brüt 18 bin 103 TL; net 15 bin 750 TL olarak belirlemişti.

KRİTİK FAİZ KARARI YARIN

 Türkiye piyasalarında kademeli sıkılaştırma sürecindeki TC Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı faiz kararı, haftanın en önemli gündem maddesi olarak izleniyor. Reuters anketine göre TCMB’nin geçen ay başladığı kademeli faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Ankete katılan 23 ekonomistin tamamı bu hafta faiz artışı beklerken, tahminler %17 ile %21.50 bandında yer alıyor.

ENFLASYON UÇACAK

 Son gelişmelerle KKTC’de Temmuz enflasyonunun uçacağına kesin gözüyle bakılıyor. Benzer bir durum Türkiye için de geçerli. Seçim öncesi izlenen politika TC hazinesini boşaltırken, bunu telafi etmek için yüksek oranlı zamlar ardı ardına geldi. Ekonomistler vergi artışları ve TL’deki kayıpların da etkisiyle aylık enflasyonun %10 civarında artacağı fikrinde. Enflasyonda yıl sonu tahminleri ise %50’lerden %60’lara doğru revize ediliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu