DünyaGenelManşet

48.500 yılı donarak geçiren ‘’Zombi’’ virüsü yeniden canlandı!

Yıllar önce donarak uykuya çekilen bir virüs yeniden canlandı. Donmuş toprak tabakası sıcaklık nedeniyle erimeye başlarken, bu erimeyle birlikte 48.000 yıl donmuş halde duran virüslerin uyandırıldığı belirtildi. Uzmanlar virüsün uyanmasını tehlike olarak görürken, sağlık açısından riskli olduğunu belirtti.

Kuzey Kutbu’nun donmuş bir toprak tabakası olan permafrostu, artan sıcaklıklar nedeniyle eriyor ve potansiyel olarak binlerce yıldır uykuda olan virüsleri uyandırıyor.

Uzmanlar her ne kadar bu uyanmanın asgari düzeyde bir tehdit oluşturduğunu belirtse de, buna rağmen dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunuyor. Zira Soğuk Savaş döneminden kalan tehlikeli atıkların serbest kalması durumunda ekosistem büyük zarar görebilir ve vahşi yaşam da tehlike altında olabilir.

PERMOFROST, UZMANLARA GÖRE ENDİŞE VERİCİ

Permfrost, donmuş toprak yapısı anlamına geliyor. Ancak zamanla eriyen bu toprak, içerisinde barındırılan virüslerin de açığa çıkmasına neden oluyor. Bu nedenle uzmanalar permofrost konusunda oldukça endişeli.

Zaman kapsülü görevi gören permafrost, Kuzey Yarımküre’nin %20’sini kaplıyor ve tundra ile kuzey ormanlarını yüzyıllardır besliyor.

Bir zaman kapsülü görevi görmesinin yanı sıra permofrost, virüslere ek olarak bilim adamlarının yakın zamanda inceleyebildiği yünlü gergedanlar ve mağara aslanı yavruları gibi soyu tükenmiş canlıların korunmuş kalıntılarını da koruyor.

48.000 YILLIK VİRÜS YENİDEN CANLANDI

2014 yılında Jean-Michel Claverie ve ekibi, 30.000 yıldır uykuda olan permafrosttan bir virüsü kültürlenmiş hücrelere sokarak başarıyla yeniden canlandırdı. Güvenlik önlemi olarak yalnızca tek hücreli amipleri hedef alan bir virüs üzerinde çalışıldı.

Deney, 2015’te farklı bir virüs ile tekrarlandı. 8 Şubat’ta Virüsler’de yayınlanan son araştırmasında Claverie ve ekibi, Sibirya’nın permafrostundaki yedi farklı yerden birkaç antik virüs türünü izole etti.

HALK SAĞLIĞI İÇİN  TEHDİT OLUŞTURUYOR

Jean-Michel Claverie’ye göre, amiplere bulaşan virüslerin bu kadar uzun süre dondurulduktan sonra bulaşıcı kalması, önemli bir soruna işaret ediyor olabilir.

Claverie, insanların araştırmasını bilimsel bir tuhaflık olarak görmesinden ve antik virüslerin hayata geri dönme olasılığını gerçek bir halk sağlığı tehdidi olarak görmemesinden endişe duyduğunu söyledi. Ayrıca amipleri enfekte eden virüslerin, donmuş toprakta olabilecek diğer tüm virüslerin vekili olduğuna inanan Claverie, sözlerine şöyle devam etti:

“Pek çok başka virüsün izlerini görüyoruz”. Yani orada olduklarını biliyoruz. Hala hayatta olduklarından emin değiliz. Ancak muhakememiz, eğer amip virüsleri hala yaşıyorsa, diğer virüslerin de hayatta olmaması ve kendi ev sahiplerine bulaşmaması için hiçbir neden yok”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu