KıbrısManşetToplum

5 gagalı balina daha kıyılarımıza vurdu

İlk etapta Yunus olduğu düşünülen fakat Gagalı Balina olduğu tespit edilen memeli deniz canlıları kıyılarımıza vurmaya devam ediyor

İlk etapta Yunus olduğu düşünülen fakat Gagalı Balina olduğu tespit edilen memeli deniz canlıları kıyılarımıza vurmaya devam ediyor. Elde ettiğimiz bilgelere göre ilk etapta Kuzey ve Güney’de toplamda 6 adet olduğu bildirilen balinaların sayısı giderek artıyor.

Güzelyurt ve Lefke kıyıları arasındaki bölgede 5 gagalı balina daha kıyılarımıza vurdu.

Adamızın batısında kıyıya vuran balina sayısı 9 oldu. Bunlardan 4’ü güneyde (2 Poli, 1 Galia, 1 Argaka), 5’i kuzeyde(Gemikonağı, Gaziveren). Güneydekilerin 1 tanesi ölmüş, 3’ü hayatta, kuzeydekilerin 2’si de hayatta ama hiçbirinin durumu iyi değil.

Hem ölü hem de toplam kıyıya vurma sayısının artmasından endişe ediliyor.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, “Gemikonağı’ndaki yaşıyor ama durumu iyi değil, yapılan kontrollerden sonra 2km açığa bırakıldı ama tekrar kıyıya vurdu, şu anda 7km’ye bırakılıp takip edilecek. Geziveren’dekinin durumunu daha net değil, arkadaşlar olay yerine yeni vardılar.

Bu hayvanlar özellikle askeri tatbikat ve sismik çalışmalarda kullanılan düşük frekanslı sonarlardan çok etkilenir. Birden fazla olmaları bu tip bir olaydan etkilenmiş olmaları ihtimalini güçlendiriyor. Bölgede yakın zamanda yaşadığımız depremin de, dün gece Yedikonuk bölgesinde denizden duyulan patlama sesinin de buna sebep olmuş olma ihtimali var, şu aşamada bir şey söylemek zor.

Yapılan araştırmalar ve elde edilen bilgiler doğrultusunda gagalı balinaların kıyıya vurma sebebinin Rusya’nın Türkiye’nin güneyi – Kıbrıs’ın batısında bulunan alanda gerçekleştirmekte oldukları askeri tatbikatlar olabilir” ifadelerine yer verdi.

Navtex yayınlarından anlaşıldığı üzere özellikle batı alanı gagalı balinaların sevdiği bir bölge olan finike su altı dağlarının (anaximander) olduğu bölge. Denizlerdeki askeri tatbikatlarda gerçekleşen su altı patlamaları derin dalış uzmanı olan bu hayvanların panik içerisinde arada dinlenmeden peşi arkasına çok derinlere dalmalarına ve vurgun yemelerine sebep oluyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu