KıbrısManşetSağlıkSürmanşet

600 doz aşı herkese yeter!

Ağustos ayında 50 bin doz grip aşısı siparişi verilen ülkemize, 600 doz aşı gelmesi bekleniyor

GIYNIK ÖZEL – MEHTAP TEKİN

Dünya genelinde tüm ülkeler 2020 yılının Mart ayından beridir covid-19 salgınıyla mücadele etmeye devam ederken, kış aylarının kapıya dayanmasıyla birlikte mevsimsel grip salgını da başa bela olmaya başladı.

Her yıl dünya sağlık örgütünün belirlediği tavsiyelere göre hazırlanan grip aşılarına ulaşmak bu yıl neredeyse imkânsız hale geldi. Uzmanlar, özellikle kronik hastalığı bulunanların mutlaka grip aşısı yaptırmalarını önerirken, Ağustos ayında siparişi verilen aşılar henüz ülkemize gelmedi ve ne zaman geleceği de bilinmiyor.

AKDORA, “SANIRIM BU YIL GELMEYECEK”

Eczacı Melis Akdora, henüz grip aşısının ellerine ulaşmadığını, kronik hastalardan sipariş aldıklarını ancak ecza depolarında bile aşı olmadığını ifade etti. Akdora, “Elimizde yok, ecza depolarında da yok, sanırım bu yıl aşı gelmeyecek. Önümüzdeki günlerde aşının gelip gelmeyeceği konusunda depoların da bilgisi yok, zor durumdayız” dedi.

BOLKAN, “GÜNEY’E AŞI SİPARİŞİ VERENLER VAR”

Eczacı Şirin Bolkan da ellerinde aşı olmadığını fakat 200’e yakın sipariş aldıklarını belirtti. “Çok zorluk çekiyoruz, bu yıl aşı gelmeyecek deniyor. Türkiye’de bile eczanelere 5’er adet verilmiş” dedi. Bolkan, Güney Kıbrıs’a Yunanistan üzerinden aşı gelebileceği yönünde duyum aldıklarını ve bazı hastaların oradaki eczanelere sipariş verdiklerini ifade etti.

GÖKSOYLU, “TÜRKİYE DE ZOR DURUMDA”

İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Doktor Eczacı Ayşe Göksoylu, Türkiye’ye Ağustos ayında 50 bin doz aşı talebinde bulunduklarını ancak henüz ülkeye tek bir doz aşı bile gelmediğini dile getirdi. 28 Ekim’de Türkiye Sağlık bakanlığı yetkilileriyle tekrar görüştüklerini kaydeden Göksoylu, “Türkiye,  DSÖ’ne 8 milyon doz talepte bulundu ancak 1.3 milyon doz aşı geldi, bu yüzden Türkiye de zor durumda” dedi.

“600 CİVARINDA AŞI GELEBİLİR”

Ayşe Göksoylu, 3 Ecza deposuna Türkiye’den aşı ithalatı için ön izin verildiğini vurgulayarak, 600 civarında aşının ülkeye gelmesini beklediklerini kaydetti. Göksoylu ayrıca UNDP üzerinden girişimde bulunulduğunu da açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu