DünyaEkonomiManşetToplum

“7.5 milyon” evi vuracak

Resolution Foundation tarafından yapılan analize göre, İngiltere Merkez Bankası faiz artışına devam edecek.

Resolution Foundation tarafından yapılan analize göre, İngiltere Merkez Bankası faiz artışına devam edecek.

FAİZ ARTIŞI SÜRECEK
İngiltere’de mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının hızla artması ve 2026’ya kadar yıllık 15,8 milyar sterlin ek maliyet oluşturarak 7,5 milyon haneyi etkilemesi öngörülüyor. İngiliz düşünce kuruluşu Resolution Foundation tarafından yapılan analize göre, enflasyonun nisandan beklenenden yüksek gelmesi ve maaşlardaki artışın sürmesiyle İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz artışı döngüsünün devam edeceği öngörüsü güçlendi. Resolution Foundation Kıdemli Ekonomisti Simon Pittaway’e göre faizdeki yüksek oranlar, ülkedeki mevcut mortgage krizini giderek derinleştirecek.

7,5 MİLYON HANE
İngiltere’de şu anda %4.50 olan politika faiz oranlarının 2024 ortasına kadar %6’ya ulaşacağı beklentisiyle, mortgage için faiz oranları da artıyor ve piyasadaki anlaşmalar etkileniyor. Ortalama iki yıllık sabit mortgage oranlarının bu yılsonunda %6.25’e çıkacağı ve 2027’nin sonuna kadar %4.50 seviyesine inmeyeceği öngörülüyor. Yükselen faizlerin yıllık toplam mortgage geri ödemelerine 2026’ya kadar 15,8 milyar sterlin ek maliyet getireceği hesaplanıyor. Hane başı yıllık mortgage geri ödemelerinin, gelecek yıl itibarıyla 2 bin 900 sterlin artması ve 7,5 milyon hanenin yüksek oranlardan etkilenmesi bekleniyor.

YAŞAM STANDARTLARINA DARBE
Simon Pittaway, analize ilişkin değerlendirmesinde ayrıca, artışların beklenildiği kadar kötü olmayabileceğini de kayderken, “Ancak 15,8 milyar sterlinlik artışın yaklaşık %60’ı hala hane halklarına yansıtılmadı. Bu artışın yansıtılması, artan geri ödemeler, genel seçimler öncesinde milyonlarca hanenin zaten kötüleşen yaşam standartlarına bir darbe daha vuracak.” açıklamasında bulundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu