EkonomiManşet

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Türkiye’de yurt içi piyasalarda haftanın öne çıkan başlıkları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nin (TCMB) faiz kararı ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KYK'da ödemelerin alınan kredi rakamı üzerinden yapılacağını duyurması olurken, küresel piyasalarda ise merkez bankalarının faiz kararları ve İtalya Başbakanı Draghi'nin istifa kararı oldu.

Türkiye’de yurt içi piyasalarda haftanın öne çıkan başlıkları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nin (TCMB) faiz kararı ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KYK’da ödemelerin alınan kredi rakamı üzerinden yapılacağını duyurması olurken, küresel piyasalarda ise merkez bankalarının faiz kararları ve İtalya Başbakanı Draghi’nin istifa kararı oldu.

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

1- SocGen’den yıl sonu Dolar/TL tahmini
Dolar/TL bu yılın en yüksek seviyesini test ederken, küresel bankalar da gelişen ülke para birimlerine yönelik analizlerinde Türk lirasına ayrı yer ayırıyor. Bu bankalardan birisi de Fransız Société Générale oldu. Banka yıl sonunda dolar/TL’nin 22 seviyesinde olacağını öngördü.

2- Cumhurbaşkanı Erdoğan: KYK’da ana para ödenecek
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öğrenim kredisi geri ödemelerinin, enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık.” dedi.

3- TCMB’nin net rezervi 20 yılın en düşük seviyesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net rezervi 8 Temmuz haftasında 6,1 milyar dolara geriledi. Böylelikle net rezervlerde Nisan 2002’den bu yana en düşük seviye izlendi. Brüt rezervler de 100 milyar doların altına geriledi.

4- Kuzey Akım’da gaz akışı başladı
Avrupa’nın doğalgaz tedariki için kritik önemdeki Kuzey Akım hattında gaz akışının Perşembe günü sabah saatleri itibariyle yüzde 30 kapasite ile yeniden başladığı belirtildi.

5- TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faiz kararını açıkladı. TCMB piyasa beklentileri doğrultusunda faizi değiştirmedi. TCMB karar metninde makroihtiyati tedbirlerin “kararlılıkla uygulanacağı”, gerekirse ilave tedbirlerin devreye alınacağı belirtildi. Metinde “Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.” denildi.

6- Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra faiz artırdı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) yükselen enflasyonla mücadele etmek için 2011’den bu yana ilk kez faiz artışı kararı aldı. Faizi beklentilerin ötesinde 50 baz puan artıran ECB negatif faiz dönemine de son verdi. ECB krize karşı tahvil aracı olan yeni Aktarım Güvence Mekanizması’nı da onayladı. Kararın ardından ECB Başkanı Lagarde basın mensuplarının önüne çıktı. Lagarde’ın konuşmasında enflasyon ve yeni mekanizmaya yönelik değerlendirmeleri öne çıktı. Lagarde Eylül ayı için de önceki sözlü yönlendirmenin artık geçerli olmadığını ECB’nin ay ay karar vereceğini belirtti.

7- İtalya’da Başbakan Draghi istifa etti
İtalya’da Başbakan Mario Draghi istifa etti. Draghi liderliğindeki geniş katılımlı hükümet, Senato’daki güven oylamasından geçmesine rağmen, hükümette yer alan üç partinin oylamaya katılmaması sebebiyle düşme riskiyle karşı karşıya kalmıştı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu