DünyaGenelManşet

76 yıl sonra gelen adalet

Siyahi bir 2. Dünya Savaşı gazisi ırkçılığın onu almasını durdurmasından 76 yıl sonra sonunda Mor Kalp ödülüne ulaştı

Amerika’da ayyuka çıkan ırkçılığın simgesi haline gelen bir olayda 76 yıl sonra yanlıştan dönüldü. Sembol haline gelen bu olayda, Osceola “Ozzie” Fletcher, Haziran 1944’te Normandiya’nın işgali sırasında D-Day’de bir çatışmada yaralandığında ABD Ordusunda 22 yaşında bir erdi.

Yetmiş altı yıl önce ordu eri Ozzie Fletcher, kanlı Normandiya Savaşı’nda savaştı. Bir vinç operatörü, Alman füzesi tarafından öldürdüğünde yanında bulunan Fletcher canını zor kurtarmıştı. Siyah olduğu için şimdiye kadar Mor Kalp ödülüne layık görülmeyen Fletcher için yanlıştan dönüldü. ABD Ordusu Genelkurmay Başkanı General James McConville, 18 Haziran’da Brooklyn’deki Fort Hamilton Community Club’da şu anda 99 yaşında olan Fletcher’a gecikmiş madalyayı verdi.

McConville, Washington Post’a, “Gecikmiş bir Mor Kalp’i büyük bir Asker ve Neslinin En Büyük üyesi Bay Ozzie Fletcher’a takmak bir onur ve ayrıcalıktı” dedi.

Ömür boyu New Yorklu olan Fletcher, 1942’den 44’de kadar orduda görev yapmıştı.

1946’da evlendiği ve bir ailesi olduğu Brooklyn’e dönen ve ondan sonraki 26 yıl boyunca da New York Polis Departmanında çavuş olarak görev yapan siyah kanun uygulayıcı, profesyoneller için bir organizasyon olan Guardians Association’ı da kurdu. Daha sonra 1990’larda emekli olana kadar 24 yıl daha lise öğretmenliği yaptı.

Her kademede ülkesine hizmet etmiş ama siyahi olduğu için ayırımcılık yapılarak madalyası verilmemiş Fletcher, “bu sembolleşmiş ayırımcılıkta doğru yolun bulunmasıyla gurur ve mutluluk duyduğunu” dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu