KıbrısManşet

Özersay: Hükümeti bozma niyetinde değiliz

“Biz hükümeti bozma mantığında değil, halka verdiğimiz sözleri yerine getirme ve icraat yapma mantığında hareket ediyoruz” diyen Özersay, "Emirname mi yoksa Fasıl 96 mı devrede bunun netleştirilmesi gerekiyor" dedi

GIYNIK ÖZEL

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bu sabah katıldığı TV programında; hükümete,  Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planına ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  “Şu an içinde bulunduğumuz durum itibariyle biz hükümeti bozuyor durumda ya da yeni bir hükümet arayışı içerisinde değiliz. Bu yönde herhangi bir girişimimiz de olmadı. Hükümetin Halkın Partisi kanadı olarak biz görevimizin başındayız. Hükümeti bozmak gibi de bir kararımız yok” diyen Özersay, “Önümüzdeki dönemde hükümette kalamayacağımız bir durum ortaya çıkarsa bunu bilemem ama bugün geldiğimiz noktada özellikle bu tartışmalar İmar Planı bağlamında gündeme geldi” şeklinde konuştu.

“BİZİM DURUŞUMUZ NETTİR”

“Bizim İmar Planı’yla ilgili duruşumuz nettir. İmar Planı’yla ilgili hükümet arasındaki görüş ayrılığı ortaya yeni çıkmış bir konu değil. İmar Planı 6 ay kadar önce bütün unsurlarıyla tamamlanmasına ve ilgili paydaşlar tarafından da genel bir konsensüs sağlanmasına rağmen hükümet ortağımız İmar Planı’nı yürürlüğe koymak istemedi” diyen Özersay, “Biz ‘bu plan mükemmel ya da ideal bir plandır, noktasına virgülüne dokundurmayız’  demedik hiçbir zaman. Hiçbir plan olmamasından, guduru gidilen Fasıl 96’dan çok daha iyidir düşüncesiyle en azından İmar Planı’nın yürürlüğe konulur ve süreç içerisinde gerekli değişiklikler yapılabilir” düşüncesiyle hareket ettiklerini dile getirdi.

“6 AYIN SONUNDA HİÇBİR ÖNERİ YAPILMADI”

Hükümet ortakları UBP’nin kendilerinden İmar Planı’nda değişiklik önerileri yapmak için kendilerinden 6 aylık bir süre talep ettiğini belirten Özersay, buna rağmen 6 ayın sonunda hiçbir öneri yapılmadığını ifade etti. “Bize bir öneri yapılmadığı için ortada tartışılacak somut bir konu yok diyen Özersay, “Bizden ekstra bir süre daha istendi. En azından bu sürede ortaya somut öneriler konulana kadar, en azından Fasıl 96 değil emirname yürürlükte olsun düşüncesiyle bir emirname hazırlığı yapıldı. Emirname Başbakanla paylaşıldı ve İçişleri Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen emirname Başbakan tarafından Resmi Gazete’de yayınlandı” dedi.

“BİZE SORULMADAN EMİRNAME GERİ ÇEKİLDİ”

Başbakan Ersin Tatar’ın hükümet ortağı Halkın Partisi’yle ya da İçişleri Bakanlığı’yla hiçbir istişarede bulunmadan, görüşünü almadan yayınladığı emirnameyi geri çektiğini kaydeden Özersay, “Bu yapılan hareket bir sıkıntı yarattı. Netice itibariyle bu bir ortaklıktır. Birlikte konuştuğunuz, bir bakanlık tarafından hazırlanan ve Başbakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan emirname geri alınacaksa ve iptal edilecekse, tabi ki hükümet ortakları arasında bunun istişare edilmesi gerekirdi” dedi. En büyük sorunun emirnamenin geri çekilmesi sonrası ortada bir belirsizlik olması olduğunu savunan Özersay, “Fasıl 96’mı yürürlükte sorusu gündeme geldi” şeklinde konuştu.

“İMAR PLANI BİR PARTİNİN GÖRÜŞÜ OLAMAZ”

“İmar Planı, planlı yaşamın bir parçasıdır ve olmazsa olmazdır” diyen Özersay, “İmar Planı, bir partinin görüşü olamaz. İmar Planı bir toplumun menfaatidir. UBP-HP koalisyon hükümetinin hükümet protokolünde de bu görüş ortaya kondu” diyerek ideal olmasa bile üzerinde uzlaşılmış bir İmar Planı’nın hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. “Biz hükümeti bozmak için değil üzerinde uzlaşılmış bir İmar Planı’nı hayata geçirebilmek için ağırlığımızı koyduk” diyen Özersay, hükümetin devam edip etmeyeceğine ilişkin tartışmaların bu çerçevede ortaya çıktığını da sözlerine ekledi.

“FIRSATÇILIK VE TALAN DÖNEMİ BAŞLAYABİLİR”

“Biz hükümeti bozma mantığında değil, halka verdiğimiz sözleri yerine getirme ve icraat yapma mantığında hareket ediyoruz” diyen Özersay, “Emirname mi yoksa Fasıl 96 mı devrede bunun netleştirilmesi gerekiyor. Eğer İmar Planı yürürlüğe girmezse ve emirname de yürürlükte kalmazsa, Fasıl 96 tahtında bir fırsatçılık ve talan dönemi başlayabilir” diyerek Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi bölgesini bekleyen tehlikeye değindi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu