
ARTUN ÇAĞA
Her gün binlerce giriş çıkış yapıyoruz, bir ayağımız Güney’de bir ayağımız Kuzey’de ama…
Kuzey Kıbrıs çarşıları artık Rumlar için cazip değil, gelen komşu sayısı hızla eriyor
Güney Kıbrıs’ın Türkler açısından cazibesi kur farkına rağmen giderek artıyor
ÇARŞININ CAZİBESİ KALMADI
Kıbrıslı Rumların, “ucuz” Kuzey’e akın akın gelişleri artık eski bir hikâye olarak kaldı. Rumlar açısından; benzin ve tütün ürünleri ile kumar dışında Kuzey’in cazibesi neredeyse kalmadı. Kuzey Kıbrıs’ın çarşılarında Kıbrıslı Rum’a rastlama olasılığı düşerken, trafikteki Güney plakalı araba sayısı da iyice azaldı. Kıbrıslı Türkler için ise tam ters bir durum söz konusu. Türk Lirası’ndaki değer kayıpları dahi hâlâ Güney’in daha ucuz olmasının önüne geçemedi. Güney’e yönelik “akın” nedeniyle, kara kapılarındaki aşırı sıkışıklık giderek artıyor.
RUMLARDA 401 BİNLİK DÜŞÜŞ
Turizm Bakanlığı’nın Polis Genel Müdürlüğü’nden sağladığı verilere göre 2025’in 11 aylık döneminde kara kapılarından giriş yapan Kıbrıslı Rum sayısı 2024’e göre %15.23 azalışla 2 milyon 226 bin 378 girişte kaldı. Rumların giriş sayısında 2024’ün aynı dönemine göre 401 bin 164; 2023 yılına göre ise 585 bin 572 (%40) düşüş var. Girişler 2024’te 2 milyon 627 bini; 2023’te ise 2 milyon 811bini aşmıştı. Kıbrıslı Rumların girişlerindeki azalışın fiyatların aşırı yüksekliğinden kaynaklandığı özellikle vurgulanıyor.
AKIN AKIN GÜNEY’E
Gerek Kıbrıslı Rumların gerekse diğer ülkelerden gelenlerin giriş sayısındaki düşüşe rağmen, 9 kara geçiş kapısında hemen her gün çok yoğun bir trafik var. Yaşanan yoğunluğun ana kaynağı ise alışverişlerini Güney Kıbrıs’a kaydıran on binlerce Kıbrıslı Türk. Olanağı bulunan hemen herkesin ilk fırsatta Güney’e geçiş yapması, artık günlük hayatın gerçek bir parçası oldu. Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Kıbrıslı Türklerin Ocak-Kasım döneminde kara kapılarından Güney Kıbrıs’a yönelik çıkış sayısı %11.3 oranında artışla 2 milyon 677 binden 2 milyon 979 bine uçtu. 2023’te ise bu rakam 2 milyon 285 bin civarında idi.






































