GenelKıbrısManşet

Cumhurbaşkanı Erhürman geçiş noktalarında yaşanan sorunlarla ilgili konuştu

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Metehan geçiş noktasında yaşanan sıkıntılara ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Metehan geçiş noktasında yaşanan sıkıntılara ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Erhürman, Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların günlük hayatını kolaylaştıracak “bu kadar basit” bir konuda dahi çözüm üretilememesinin, Kıbrıs sorununun esasına dair umutları zedelediğini vurguladı. Erhürman, yeni geçiş kapıları meselesinin ekonomik, askeri ya da siyasi avantaj elde etme amacı taşımadığını belirterek, “Ekonominin güneye kayması nedeniyle ekonomik açıdan aleyhimize bile olabilir. Ancak bizim baktığımız yer bu değil; insanların günlük hayatlarının kolaylaştırılmasıdır” dedi.

METEHAN’DAKİ ÇALIŞMALAR VE BEKLENTİLER
Metehan’daki ara bölgede yürütülen yol genişletme çalışmalarında Kıbrıslı Türk müteahhidin sorumlu olduğu kısmın tamamlandığını belirten Erhürman, Kıbrıslı Rum müteahhidin yürüttüğü bölümün tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.
Erhürman, Nikos Hristodulidis ile yapılan görüşmelerde Metehan’ın güneyinde 7 kulübe ve yeterli sayıda görevli bulundurulması yönünde taahhüt verildiğini, bu sözlerin de hayata geçirilmesini beklediklerini kaydetti. Açıklamada, Derinya ve Bostancı’da 31 Ocak’a kadar seyrüsefer çıkarılması yönünde verilen taahhüdün de henüz yerine getirilmediği belirtildi. Erhürman, bu sözün tutulmasını beklediklerini söyledi.

5+1’DE MASADA OLAN KAPILAR
New York’ta BM Genel Sekreteri António Guterres gözetiminde gerçekleştirilen 5+1 formatındaki toplantıda gündeme gelen Haspolat ve Akıncılar geçiş noktaları ile Kiracıköy–Eylence bağlantısının hâlâ masada olduğunu belirten Erhürman, bu konunun Guterres ile yaptığı görüşmede de ele alındığını açıkladı.
Haspolat ve Akıncılar kapılarının her iki toplum açısından da yararlı olacağını belirten Erhürman, Kiracıköy–Eylence hattının özellikle Larnaka’dan Lefkoşa’ya seyahat eden Kıbrıslı Rumlar açısından önem taşıdığını, ancak kendi açılarından bir sorun bulunmadığını ifade etti.

“DÖRT YAPICI ÖNERİ SUNDUK”
Erhürman, Rum tarafının gündeme getirdiği “sıkıntılar” doğrultusunda, yeni yol yapımı da dahil olmak üzere dört ayrı yapıcı öneri sunduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı, önceliklerinin üç başlıkta toplandığını vurguladı:
Günlük hayatın kolaylaştırılması,
İki toplum arasındaki temasın artırılması,
Liderlerin Lefkoşa’da somut çözümler üreterek çözüm iklimine katkı sağlaması.
Açıklamasını “Bizim elimiz taşın altında” sözleriyle tamamlayan Erhürman, tüm tarafları aynı sorumluluğu üstlenmeye çağırdı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu