
ÖZEL HABER
Mahkemelik olan borçların 930,6 milyon TL’lik kısmını vatandaşların bireysel borcu oluşturuyor
Ödenemeyen kredilerin bir yılda 1,2 milyar artması, ekonomideki kötü gidişe bağlanıyor
Kamu ve şube bankalarının TGA’daki payı düşerken, özel bankaların payı artıyor
REKOR SEVİYE YÜKSEKSELDİ
Ekonomideki dar boğaz, bireyler ve şirketlerin borç ödeme kabiliyetini zorluyor. Bu durum, bankalara geri ödenmeyen kredilerin (Tahsili Gecikmiş Alacaklar-TGA) rakamlarına da yansımış durumda. KKTC Merkez Bankası’nın 2025 yılı dördüncü çeyrek raporuna göre, bankacılık sisteminde tahsili gecikmiş alacakların (sorunlu krediler) toplamı 5 milyar 653 milyon TL’ye yükseldi. Böylece, sorunlu borçlarda ülke tarihindeki en yüksek miktara ulaşıldı. Aralık 2025 ayı verileri TGA’nın Aralık 2024’teki 4 milyar 176 milyon liradan 1 milyar 245 milyon lira daha fazla (%28.26) olduğunu gösteriyor.
930,6 MİLYONU VATANDAŞIN
Takipteki kredilerin rekor seviyesi, vatandaş ve işletmeler açısından yalnızca bir borç yükü değil; aynı zamanda geleceğe dair güvensizlik ve sosyal sıkıntıların da habercisi. Merkez Bankası Risk Merkezi’nin verileri ise TGA’nın 930,6 milyon TL’lik kısmının vatandaşların bireysel kredi borcu olduğuna işaret ediyor.
ÖZELLERDE %84’ÜN ÜZERİNDE
Sorunlu kredilerin bankalara göre dağılımında özel sermayeli, bankaların sıkıntısı da dikkat çekiyor. 2025 yılı sonundaki veriler, kamu eliyle yönetilen bankaların ve şube bankalarının toplam TGA içindeki paylarında azalma, özellerde ise artma olduğunu gösteriyor. Buna göre, kamu eliyle yönetilen bankaların payı %3.26’ya; şube bankalarının payı %12.32’ye geriledi; özellerin payı ise %84.41’e yükseldi.





































