GenelGüney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

BM temsilcisi Holguin, dört ay aradan sonra Kıbrıs’a döndü. Bugün liderlerle görüşecek

Kıbrıs sorununa yönelik ilginin hem Kuzey’de hem de Güney’de belirgin biçimde zayıfladığı görülüyor

Kıbrıs sorununa yönelik ilginin hem Kuzey’de hem de Güney’de belirgin biçimde zayıfladığı görülüyor

Kıbrıs TÜRK liderliğinin federasyon zeminindeki 4 maddelik önerisine karşı, rum liderliğinin 5 maddelik yeni bir süreç teklifi masada uçurum yaratıyor

Siyasi aktörler, mevcut durağanlığın Ada’yı “matematiksel kesinlikle” kalıcı bir bölünmeye doğru sürüklediğini söylüyor

YA ADIM ATILACAK YA DA

BM Genel Sekreteri’nin özel temsilcisi Maria Angela Holguin, dört aylık bir aradan sonra Kıbrıs’a döndü ve 8 Haziran Pazartesi günü (bugün) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ayrı ayrı görüşecek. Holguin, tıkanan müzakere sürecini canlandırmak adına “son bir girişimde” bulunacağı belirtiliyor. Temaslarını 14 Haziran’a kadar sürdürecek olan Holguin’in programında, Atina ve Ankara seyahatleri de var. Özel temsilcinin temaslarının ardından Genel Sekreter António Guterres’e sunulmak üzere bir değerlendirme belgesi hazırlaması bekleniyor. Bu belgenin, Kıbrıs sorununda bundan sonraki adımların belirlenmesinde etkili olabileceği yorumları yapılıyor.

KİMSE MASADAN KAÇMADAN

Diplomatik çevreler, Holguin’in temaslarını, yalnızca diplomatik bir yoklama değil, aynı zamanda tarafların gerçekten müzakere iradesi taşıyıp taşımadığını gösterecek kritik bir eşik olarak görüyor. Alithia gazetesi, “Yanılgıların Sonu” başlıklı analiz haberinde; Hristodulidis’in, “fırsat önündeyken, fırsat penceresi ummakta olduğunu” anlattı. Haberde, “Hristodulidis’in 5 maddelik önerisi ile aslında bugüne kadar varılan yakınlaşmaların sorgulanmasını ve baştan yeni müzakereler süreci başlamasını önerdiğine” vurgu yapıldı. Buna karşılık, “Erhürman’ın önerilerinin kabul edilmesinin, Crans Montana’ya dönüş ve kalan son mil için sürecin, birkaç aylık takvim ve kimse masadan kaçmayacak taahhüdü ile devam etmesi demek olduğu” üzerinde duruldu.

KİPRİANU TAKSİME İŞARET ETTİ

Öte yandan hem Kuzey hem de Güney Kıbrıs kamuoyunda soruna yönelik ilginin ve çözüm umudunun tarihin en düşük seviyelerinden birinde seyretmesi diplomatik misyonun önündeki en büyük engellerden biri olarak öne çıkıyor. Cyprus Mail, Holguin’in dönüşüne rağmen Kıbrıs sorununa yönelik ilginin oldukça sınırlı kaldığını yazarken, eski AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da “Kıbrıs sorunu çözülmezse matematiksel kesinlikle nihai taksime sürükleneceğiz, bu son da olmayacak. Taksim yeni tehlikeli durumların başlangıcı olacak.” dedi. Kiprianu “Kıbrıslı Türklerin Türkiye’ye bağımlılığının sürekli arttığını ve gittikçe yoğunlaşan bu durumun yeni oldubittiler yarattığını” söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu