KıbrısManşetSağlık

Too late olmadan

Çeşidi çok ama ‘çalışanlar için en uygunu öğleyin 12.00’de ilk öğün, arkasına ara öğün ve 18.00’de de son öğün’. Kalan 18 saat süresince (ki uyku dahil) sadece şekersiz sıvılarla keyfini sürün bu fâni yaşamın ki too late olmadan. Afiyetler

Kilo kontrolü konusunda yine debelenmece vûkû buldu birçoğumuzda ama artık 2022 için çok geç’li bir too late ki 2023’e Allak Kerim. “İdeal kilomuz ne acaba?” diye sızlanan çok vatandaş var. Formül basit; ‘Santimetre cinsi boy’dan 100 çıkar ve kalan sayının +5 aralığı ideal kilonuzdur’ kabaca. Haa, ‘superfit’ sınıfı bu formülün dışında! Gerisi aynaya baksın yeter. Bu süreçte n’apmalı? Önce profesyonel bir diyetisyen baskısı altına girilmeli. Arkasına da “yağmur, çamur, rüzgâr, soğuk, şoför atladı, lastik patladı” demeden kuyruklu yalansız bir egzersiz programına dahil olmalı. Kendinize bir saat ayırmazsanız, illâ ki bir ilaçla yaşayan sürüngeni yaşam devam edecektir.

Neyse, “Bugünkü hastalıkların yüzde 80’ninin kaynağında stres var” diyor tıp bilimci Prof. Dr. Osman Müftüoğlu. Stresi atmamız mümkün değil, onu sadece nâçizane yönetebiliriz. Biraz sağlık, biraz estetik, biraz da sosyal ortama ‘ai-diyet’ tamamdır. Bu arada artık yaz geldi. Bira göbekleri forâ oldu. Bira işlerinde Almanların günahına girmişiz. 2022 yılı itibariyle yıllık bira tüketiminde Çek Cumhuriyeti vatandaşları yılda 158 litre ile birinci sırada. Arkasından da İrlandalılar 131 litre ile ikinci sırada. Garibim Almanlar ise anca 110 litre ile üçüncü sırada yer almış. Bizim durumumuz ne durumda bilmiyoruz ama bira konusundaki ‘glisemik indeks’ (karbonhidrat düzeyi) düzeyi tavanda olan bir içecek. Hâl böyle olunca da her yudumda kan insülinimizi daha da aşağıya çekiyoruz ve acıkma modunda bıkkın ve bitkin göbeklerle volta atıyoruz. Zehir-zıkkım.

Gelelim Aralıklı Oruç Diyeti’ne; Aralıklı Oruç Diyeti ilk olarak Dr. Michael Mosley’in “The Fast Diet Book” adlı kitabında görülmüş.Ülkemizde aralıklı oruç olarak bilinen ‘Intermittent Fasting’ için programlı yemek yeme tanımı yapılabilir. Uzun süreli açlığın vücuda zararları olduğu bilinmektedir. Ancak düzenli ve belirli bir aralıkta uzman gözetiminde yapılan programın sağlığa faydaları olduğu da yapılan araştırmalarda bulunmuştur. Aynı zamanda açlık hormonu ghrelin seviyesini; leptin ve insülin hormonlarının da duyarlılıklarının normalleştiği görülmüştür. Nasıl yapılır? Çeşidi çok ama ‘çalışanlar için en uygunu öğleyin 12.00’de ilk öğün, arkasına ara öğün ve 18.00’de de son öğün’. Kalan 18 saat süresince (ki uyku dahil) sadece şekersiz sıvılarla keyfini sürün bu fâni yaşamın ki too late olmadan. Afiyetler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu