EkonomiGenelManşet

Küresel Piyasalarda Altın Fiyatları Yükseliyor

Spot altının ons fiyatı, saat 04.46 itibarıyla yüzde 0,5 artarak 4.023,56 dolara yükseldi. Altın, günün erken saatlerinde yaklaşık yüzde 1’lik artışla 4.044,09 dolara kadar çıkmıştı. ABD’de ağustos vadeli altın kontratları ise yüzde 0,3 artışla ons başına 4.028 dolara ulaştı.

ABD ile İran arasındaki gerilimi dizginlemeye yönelik diplomatik çabalar ve petroldeki gerilemeyle birlikte bugün altın fiyatlarında yükseliş kaydedildi. Yatırımcılar, Yemen’deki Husilerin Suudi Arabistan’a deniz ablukası uygulama tehdidinin ardından ham petrol fiyatlarında yaşanabilecek olası bir sıçramanın risklerini değerlendirmeyi sürdürdü.

Spot altının ons fiyatı, saat 04.46 itibarıyla yüzde 0,5 artarak 4.023,56 dolara yükseldi. Altın, günün erken saatlerinde yaklaşık yüzde 1’lik artışla 4.044,09 dolara kadar çıkmıştı. ABD’de ağustos vadeli altın kontratları ise yüzde 0,3 artışla ons başına 4.028 dolara ulaştı.

Petrol fiyatları ise bugün piyasaların ABD ile İran arasındaki arabuluculuk girişimleri, tarafların karşılıklı yeni saldırıları ve Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik deniz ablukası tehdidini dengelemesiyle geriledi.

Analistler, Husilerin Babu’l Mendeb Boğazı’nı kapatmayı başarması halinde bunun dünyanın en önemli petrol sevkiyat rotalarından birini etkileyeceğini, bu durumun ham petrol fiyatlarında yeni bir yükseliş dalgasına, yakıt tedarikinin aksamasına ve küresel ekonomi üzerindeki baskıların artmasına yol açabileceğini belirtti.

Husilerin bu açıklaması; Tahran ve Washington’ın, geçen ay imzalanan anlaşmayı neredeyse sonlandırma noktasına getiren askeri tırmanma sarmalını durdurmak için diplomatik kanalları yeniden açma isteğine ilişkin işaretlere rağmen geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı, arabulucuların Tahran’a ‘öneriler’ sunduğunu açıklayarak temasların sürdüğünü doğruladı ancak detay vermedi.

Ortadoğu’da son dönemde artan gerilim, pazartesi günü petrol fiyatlarını bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkarmıştı. Bu sırada yetkililerin ve para politikası yapıcılarının kalıcı enflasyonla mücadele için faiz artırımı çağrıları artarken, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir sonraki toplantısında çetin bir tartışmanın yaşanmasına zemin hazırlanıyor.

Yüksek faiz oranları, genellikle herhangi bir getiri sağlamayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırıyor.

Rusya Merkez Bankası’nın dün açıkladığı verilere göre, ülkenin altın rezervleri temmuz ayı başında, yılbaşına kıyasla 1,4 milyon ons (43,5 metrik ton) düşüşle 73,4 milyon troy ons (2.282 metrik ton) olarak gerçekleşti.

Diğer değerli metallere bakıldığında; spot gümüş yüzde 0,9 artışla ons başına 56,93 dolara, paladyum yüzde 0,3 artarak 1.256,68 dolara çıkarken, platin ise yüzde 0,2 düşüşle 1.591,22 dolara geriledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu