DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

AB: İnsan kaçakçılığını durdurmanın bir yolunu bulmalıyız

AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson dün yaptığı açıklamada, AB'nin göçmen kaçakçılarını durdurmanın bir yolunu bulması gerektiğini söyledi.

Çeviri – Meyil Avcan

AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson dün yaptığı açıklamada, AB’nin göçmen kaçakçılarını durdurmanın bir yolunu bulması gerektiğini söyledi.

Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Dün Kıbrıs’ta Frontex tarafından göçmenlerin yüzde 99’unun büyük kazançlar sağlayan kaçakçı halkalarını kullandığı konusunda bilgilendirildim. Bunlar çok iyi organize edilmiş halkalar ve hemen uyum sağlıyorlar. Onları durdurmanın bir yolunu bulmalıyız” dedi.

Salı günü Pournara Göçmen Kabul Merkezi’ni ziyaret eden ve Güney Kıbrıs’ta hükümet bakanlarıyla görüşmelerde bulunan Johansson, komisyonun göç ve iltica raporu hakkında Başkan Yardımcısı Margaritis Schinis ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Rapor, Yeni Göç ve Sığınma Paktı önerisinin kabul edilmesinden bir yıl sonra sunuldu.

Bir AB basın açıklamasına göre, komisyon göçmen kaçakçılığına karşı yenilenmiş bir AB eylem planını da kabul ediyor.

Bu girişimlerin, Yeni Pakt’ın sürdürülebilir ve düzenli göç yönetimini teşvik etme amacı ile uyumlu olarak göçmenlerin organize sömürüsünü önlemeyi ve düzensiz göçü azaltmayı amaçladığı belirtildi.

Girişimler, hem organize suç gruplarının ortadan kaldırılmasındaki süregelen zorlukları hem de AB’nin Belarus ile olan dış sınırlarındaki duruma yanıt olarak devlet destekli göçmen kaçakçılığı da dahil olmak üzere yeni zorluklara uyum sağlama ihtiyacını ele alacak.

Johansson gazetecilere verdiği demeçte, genel olarak sığınma başvurularında dramatik bir düşüş olduğunu ve bunun kısmen uçuş iptallerine bağladığını söyledi. Düzensiz göçmenlerin yüzde 90’ının deniz yoluyla geldiğini ve salgın nedeniyle gelenlerin azalmasının ardından sayılarda küçük bir artışın olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Bazı devletler diğerlerinden daha fazla baskı altında, dedi ve Tunus ve Türkiye’den gelenlerin arttığını gören İtalya’yı ve Kıbrıs’ı örnek olarak verdi.

“Kıbrıs küçük bir ada, küçük bir ülke ve ayrıca esas olarak yeşil hat üzerinden düzensiz varışlarda bir artış gördü” dedi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu