EkonomiKıbrısManşetTürkiye

ABD Doları dün KKTC piyasasında 18.70 TL sınırına dayandı. Dolar arttıkça Euro ve sterlinde çıkıyor

TC Hazine ve Maliye Bakanı Nebati 2022’de %40 eriyen TL’nin geldiği noktayı “makul” buluyor

TC Hazine ve Maliye Bakanı Nebati 2022’de %40 eriyen TL’nin geldiği noktayı “makul” buluyor

 

KKTC’DE EKONOMİ DAHA DA BOZULACAK… Türk Lirası’nın değer kayıplarına da bağlı olarak KKTC ekonomisinde yaşanan bozulma giderek artarken, Türkiye’de ekonomi yönetimi, gelinen noktayı “makul” buluyor. TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı bir açıklamada, “Sözde iktisatçılar hala faiz lafı geveleyedursun biz üretim ve istihdamı desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu kardeşiniz (TCMB Başkanı) bu görevde olduğu sürece faiz her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay inmeye devam edecek. Kimse bu konuda bize akıl vermesin” dedi. Bu açıklama sonrasında TCMB’nin bu ay da faiz düşürme operasyonuna devam edeceği tahmin ediliyor. Faiz indirimleri TL’nin değer kaybında birinci derecede sorumlu görülüyor. Elinde gelişmelerle mücadele edecek enstrümanı bulunmayan KKTC’de ekonomi için ne gibi önlemler alınacağı merak ediliyor.

 

TL’DE DALGALANMA SÜRÜYOR… Türkiye piyasasında haftayı 18.58 seviyesinde kapatan dolar/TL, dün iki kez 18.73 denemesi yaptı, daha sonra yine geri çekilen dolar günü 18.57-18.58 işlem aralığı içinde fiyatlandı. KKTC’de ise dolar yüksekten uçmaya devam ederek, gün içinde 18.68-18.70 aralığında satıldı. Eylül’de tarih düşük seviyeye gerileyen sterlin, Ekim ayının ilk işlem haftasında dolar karşısında 1.14’e doğru toparlanma gösterdi. Türkiye piyasasında son kapanışa kıyasla hafif gerilemeyle 20.54’e kadar gerileyen sterlin KKTC’de 20.68 düzeyinde kaldı. Euro, Avrupa ekonomilerindeki gölgeler nedeniyle düşüşünü sürdürdü. Dolar önünde 0.9699’a kadar inen Euro Türkiye’de 18.01, KKTC’de 18.15 TL’den işlem gördü.

 

NEBATİ: TL ASLINDA GÜÇLENİYOR… TC Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün yaptığı bir açıklamada; bu yıl %40’a yakın yükseliş göstererek rekor seviyeye çıkan dolar kurunun “makul” seviyelerde olduğunu belirtti. Katıldığı bir televizyon programında dolar kurunda öngörülebilir bir kur seviyesi sağladıklarını söyleyen Nebati’nin açıklaması şöyle: “Aralık’ta 18.36 olan kuru bugün 18.50’lerde. Dolar kuru 10 ayda Aralık seviyesini aştı, fakat o günkü kur Türkiye’de gerçek kuru yansıtmıyordu. TL’yi aslında güçlendiriyoruz. Enflasyonun altında. Neden? 9 ayda %52 enflasyon geldi, %39 dolar arttı, %21 de Euro arttı. Yani TL aslında güçleniyor.” Nebati aynı programda, ‘Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) Aralık 2023’e kadar uzattıklarını da ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu